De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un bekijkt een metalen omhulzing die van een waterstofbom lijkt te zijn
NOS NieuwsAangepast

Waterstofbom in Noord-Koreaanse handen: veel gevaarlijker dan atoombom

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen een test gedaan met een waterstofbom. Dat wapen is kleiner dan veel andere bommen, maar vele malen krachtiger en gevaarlijker dan een atoombom.

Het regime van dictator Kim Jong-un zegt in staat te zijn een waterstofbom te bevestigen op een intercontinentale raket. Het is moeilijk vast te stellen of dat inderdaad zo is, maar experts vrezen dat Noord-Korea de waarheid spreekt.

Korea-kenner Remco Breuker zei vanochtend dat het Noord-Korea heeft bereikt wat het wilde bereiken. De laatste kernproeven en rakettesten wijzen er volgens hem op dat het land over grote afstand een kernwapen kan lanceren.

De projectielen die Noord-Korea in juli testte, zouden tienduizend kilometer kunnen afleggen en het Amerikaanse vasteland bereiken. Maar of dat ook lukt met raketten waar een waterstofbom op is bevestigd, is nog maar de vraag.

De lancering van zo'n kernwapen is extreem ingewikkeld. Zo moet blijken of de behuizing van de bom stevig genoeg is om een raketvlucht op grote hoogte te doorstaan.

Ook is nog onduidelijk of de Noord-Koreanen in staat zijn de projectielen zo precies af te stellen dat doelen in de VS kunnen worden geraakt.

Enorme verwoesting

Wat wel duidelijk is, is dat een raket die een waterstofbom met zich meedraagt een enorme verwoesting kan aanrichten. De eerste waterstofbom die in 1952 werd getest door de Verenigde Staten, was ongeveer 700 keer krachtiger dan de atoombom die in 1945 ontplofte in Hiroshima, Japan.

In de video hieronder een uitleg met de verschillen tussen de twee massavernietigingswapens.

Atoombom of waterstofbom: dit is het verschil

Er zijn meer landen waarvan wordt gedacht dat ze waterstofbommen hebben. Zoals gezegd hebben ook de Verenigde Staten in het verleden met succes zo'n wapen uitgeprobeerd.

Ook van Groot-Brittannië, Frankrijk, de Sovjet-Unie en China is bekend dat ze dit soort kernproeven hebben gedaan in de jaren 90. Al deze landen ondertekenden in 1968 wel het internationale verdrag tegen kernwapens.

Verder wordt ook van Israël, India en Pakistan gedacht dat ze proeven hebben gedaan met waterstofbommen. Maar hoe succesvol deze testen waren, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl