De brief die Obama achterliet voor Trump

Aangepast
petesouza
The Obama White House
Leaving the letter in the top drawer of the Resolute Desk. Jan. 20, 2017.

Het is een traditie in de VS: de vertrekkende president draagt het stokje over aan zijn opvolger door middel van een brief. CNN heeft nu een kopie van de brief in handen die president Obama achterliet in het Witte Huis.

In de brief geeft Obama vier tips aan zijn opvolger Trump. Hij benadrukt onder meer het belang van het behoud van democratische waarden en stelt verder dat je tijd moet vrijmaken voor je familie.

Beste meneer de president -

Gefeliciteerd met de uitzonderlijke campagne. Miljoenen hebben hun hoop op u gevestigd, en wij allemaal, ongeacht politieke partij, moeten hopen op het toenemen van de welvaart en veiligheid gedurende uw regeerperiode.

Dit is een unieke functie, zonder duidelijke blauwdruk voor succes, dus ik weet niet of enig advies van mijn kant bijzonder nuttig zal zijn. Maar toch, laat me u een paar reflecties bieden op de afgelopen acht jaar.

Allereerst, we zijn beiden gezegend, op verschillende manieren, met een fortuinlijk vooruitzicht. Niet iedereen mag van zulk geluk spreken. Het is aan ons om er alles aan te doen om meer wegen naar succes te creƫren voor kinderen en gezinnen die bereid zijn er hard voor te werken.

Ten tweede, Amerikaans leiderschap is echt essentieel in deze wereld. Het is aan ons, door middel van actie en het geven van het goede voorbeeld, om de internationale orde te behouden die geleidelijk is gegroeid sinds het einde van de Koude Oorlog, en waar onze eigen welvaart en veiligheid op leunen.

Ten derde, wij zijn slechts tijdelijk de bezitters van deze functie. Dat maakt ons de bewakers van de democratische instituties en tradities -- zoals wetgeving, de scheiding der machten, gelijke behandeling en burgerlijke vrijheden - waar onze voorvaderen voor hebben gevochten en gebloed. Ongeacht het reilen en zeilen van de dagelijkse politiek, is het aan ons om deze instrumenten van onze democratie op zijn minst zo sterk te houden als toen we ze vonden.

En tot slot, neem de tijd, in de ruis van evenementen en verantwoordelijkheden, voor je vrienden en familie. Zij zullen u door de onvermijdelijke zware tijden slepen.

Michelle en ik wensen u en Melania het allerbeste bij dit grote avontuur dat u tegemoetgaat. En weet dat we klaar staan om te helpen op welke manier we ook kunnen.

Veel geluk en succes,

BO

Journalisten van ABC News vroegen Trump al eerder naar de inhoud van de brief: "Het was lang, het was complex en attent", zei Trump toen. "Het heeft hem tijd gekost, en ik waardeer het."

Met de brief houdt Obama een traditie in stand. Toen de 44ste president zelf in het Witte Huis trok, kreeg hij zijn brief van George W. Bush:

"Er zullen zware tijden zijn. Critici zullen tekeergaan, vrienden zullen u teleurstellen. Maar u zal een almachtige God hebben die u steunt, een familie die van u houdt en een land dat voor u duimt. Waaronder ook ikzelf.

Bill Clinton schreef George W. Bush in 2000:

"De lasten die u nu draagt zijn groot, maar worden vaak overdreven. Het gelukkige gevoel van het doen wat u denkt dat goed is, is niet te beschrijven."

George H.W. Bush schreef Clinton in 1993:

Ik wens u veel blijdschap hier. Ik heb nooit het eenzame gevoel gehad dat sommige presidenten beschrijven. Er zullen moeilijke tijden zijn, die moeilijker gemaakt worden door kritiek die u misschien niet terecht vindt."

"Laat de critici u niet ontmoedigen en blijf uw weg volgen."