NOS NieuwsAangepast

Trump: de Noord-Koreanen begrijpen maar één ding

De jongste kernproef van Noord-Korea toont aan dat het regime "extreem vijandig en gevaarlijk voor de Verenigde Staten" is, heeft president Trump via Twitter laten weten. Een toenaderingspolitiek levert niets op, schrijft Trump: "Er is maar een ding dat de Noord-Koreanen begrijpen!"

Trump liet de afgelopen tijd herhaaldelijk weten dat hij geen nieuwe provocaties meer zou accepteren; hij zei daarbij ook militaire opties te overwegen.

Het duurde vandaag ongebruikelijk lang voordat het Witte Huis reageerde op de nieuwste provocatie van Pyongyang.

Schurkenstaat

In Trumps woorden is Noord-Korea een "schurkenstaat" die het buurland China in verlegenheid brengt. China probeert Noord-Korea bij te sturen, "maar met weinig succes", twittert hij. Ook Zuid-Korea komt erachter dat een poging tot dialoog met Noord-Korea niets oplevert, vervolgt de president.

Later op de dag zei Trump op de vraag of de VS Noord-Korea zal aanvallen: "We zullen zien."

De Zuid-Koreaanse president Moon wil een krachtig antwoord op de kernproef die Noord-Korea vanochtend heeft gehouden. Hij gaat de VS vragen de "krachtigste strategische middelen" in te zetten om Noord-Korea volledig te isoleren. Het presidentiële paleis wil niet ingaan op de vraag op welke middelen Moon doelt.

Verder heeft de president van Zuid-Korea de internationale gemeenschap opgeroepen om de sancties tegen het Noord-Koreaanse regime aan te scherpen. Ook Japan verklaarde dat er nieuwe VN-sancties op tafel moeten komen, bijvoorbeeld om de olie-export naar het land aan banden te leggen.

De VN heeft na eerdere kern- en raketproeven al een pakket strafmaatregelen uitgevaardigd tegen het stalinistisch geregeerde land.

Weer kernproef Noord-Korea, buurlanden bezorgd

Na de zesde kernproef van Noord-Korea, die volgens de officiële lezing met een waterstofbom werd gehouden, heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur McMaster twintig minuten lang gebeld met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Chung Eui-Yong.

McMaster heeft ook met zijn Japanse collega Taniuchi gebeld na de kernproef. Hij heeft Japan ervan verzekerd dat de VS het land zal verdedigen bij een aanval door Noord-Korea. Daarbij kan de VS ook nucleaire wapens inzetten, legden de twee landen eerder vast in een verdrag.

Noord-Korea hield afgelopen maandag een rakettest, waarbij de raket over Japans grondgebied vloog voordat hij in zee stortte.

Japan werd overigens niet volledig opgeslokt door de zorgen over het nabije Noord-Korea, zegt correspondent Marieke de Vries. "Daar gingen alle uitzendingen rondom de verloving van kroonprinses Mako gewoon door. Het nieuws werd niet onderbroken vanwege de kernproef in Noord-Korea."

China

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Pyongyang opgeroepen zijn "foute acties" te staken. In een verklaring op internet laat het departement weten dat China de Noord-Koreaanse proef resoluut afwijst en sterk veroordeelt.

Peking roept Noord-Korea op de resoluties van de VN-Veiligheidsraad te respecteren.

President Xi Jinping spreekt vandaag ongetwijfeld met zijn Russische ambtgenoot Poetin over de crisis rond Noord-Korea, zegt correspondent De Vries. Xi ontvangt vandaag de leiders van de zogeheten BRICS-landen voor een top. De BRICS-landen zijn Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, landen die zich als uitdagers van de G7 zien en sinds 2009 geregeld overleggen.

Nieuw overleg

Buiten Oost-Azië wordt de jongste Noord-Koreaanse kernproef veroordeeld, maar klinkt ook de oproep om opnieuw te gaan praten met Noord-Korea. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard "diep bezorgd" te zijn over de nucleaire test. Met het oog op een verdere escalatie tussen de VS en Noord-Korea dringt Moskou aan op onderhandelingen met het regime in Pyongyang. "Onder deze omstandigheden is het absoluut essentieel om de kalmte te bewaren, en van elke reactie af te zien die kan leiden tot een verdere verhoging van de spanningen."

Ook de Franse president Macron, bondskanselier Merkel, de Britse minister Johnson van Buitenlandse Zaken en de EU-buitenlandcoördinator Mogherini vinden dat het regime in Pyongyang weer tot een dialoog moet worden bewogen. Doel is de volledige ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire programma, aldus Macron.

Hij wil dat de VN-Veiligheidsraad snel bijeenkomt voor een "ferme reactie" in de richting van Noord-Korea. Alle West-Europese landen roepen op tot een aanscherping van de sancties tegen Noord-Korea.

Dialoog

De NAVO noemt de kernproef een bedreiging voor de regio en de internationale orde. NAVO-chef Stoltenberg heeft Pyongyang opgeroepen tot een dialoog en gevraagd om alle fabrieken die bij het nucleaire programma zijn betrokken, open te stellen voor internationale inspecteurs.

Het IAEA, de nucleaire waakhond van de VN, is ernstig bezorgd over de test en roept Pyongyang op zich te houden aan de VN-resoluties. Inspecteurs van het IAEA zijn sinds 2009 niet meer welkom in Noord-Korea.

De Nederlandse regering heeft de kernproef ook veroordeeld. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat het regime in Pyongyang "moet inzien dat deze provocaties Noord-Korea verder isoleren en de eigen bevolking duperen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl