President Trump en zijn vrouw Melania delen maaltijden uit in het NRG centrum, de grootste opvanglocatie in Houston
NOS NieuwsAangepast

Trump bezoekt zwaar getroffen Texas opnieuw, belooft hulpverlening

President Trump is voor de tweede keer deze week op bezoek geweest in de Amerikaanse staat Texas. Hij bezocht samen met zijn vrouw Melania een aantal opvanglocaties voor slachtoffers van de tropische storm Harvey en deelde daar onder meer maaltijden uit.

Na zijn eerste bezoek was er kritiek omdat hij toen geen slachtoffers van de overstromingen ontmoette. Nu was Trump in Houston, de vierde stad van de VS en zwaar getroffen door Harvey. Die kwam een week geleden als orkaan aan land in Texas en zwakte daarna af tot een tropische depressie.

De president prees na zijn aankomst in Texas de aanpak van de gevolgen van de tropische storm. "Het pakt goed uit", zei Trump over de hulpverlening. Hij voegde daaraan toe dat de slachtoffers tevreden lijken over de aanpak van de regering.

Tienduizenden mensen hebben hun huis moeten verlaten en zijn ergens ondergebracht. In de grootste opvanglocatie van Houston sprak de 71-jarige president met kinderen en andere slachtoffers. Ook bezocht hij een kerk waar hij maaltijden uitdeelde. Daarna reisde hij door naar de eveneens getroffen staat Louisiana.

Trump spreekt met kinderen in de opvanglocatie

Sommige inwoners van Houston die de afgelopen week voor het water moesten vluchten, mogen inmiddels weer terug naar hun huis nu het water wegtrekt.

In andere gebieden in Texas stijgt het water nog steeds. Een ander probleem is dat de overstromingen ook voormalige industrieterreinen met zwaar vervuilde grond hebben getroffen. Wat de gevolgen voor de omgeving of het milieu zijn, is nog onduidelijk.

Ook het openbaar vervoer is zwaar getroffen. Union Pacific zegt dat een spoorbrug op de verbinding tussen Houston en Shreveport in de staat Louisiana verloren is gegaan. Het kost waarschijnlijk een maand om dat deel van de spoorlijn te repareren. In de buurt van Crosby, bij de chemische fabriek Arkema, kunnen vanwege de branden en dreigende explosies in de fabriek geen herstelwerkzaamheden aan het spoor worden uitgevoerd.

Trump heeft het Congres om bijna 8 miljard dollar gevraagd om te beginnen met de wederopbouw. Dat is lang niet genoeg, sommige schattingen over de schade lopen op tot wel 125 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl