EPA
NOS NieuwsAangepast

Dossier gesloten: Trump Tower niet afgeluisterd

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft definitief vastgesteld dat er geen bewijs is voor de beschuldigingen van president Trump dat zijn voorganger Obama de Trump Tower heeft laten afluisteren.

Trump uitte die beschuldigingen op 4 maart in tweets. In de eerste zei Trump: "Vreselijk! Kom er net achter dat Obama de Trump Tower liet afluisteren, vlak voor mijn overwinning". De tweede luidde: "Hoe ver is president Obama gezonken om mijn telefoon af te luisteren in verkiezingstijd. Dit is Nixon/Watergate". Het afluistermateriaal was volgens Trump in oktober 2016 aangebracht.

Comey

In april liet FBI-directeur Comey al aan het Congres weten dat er geen bewijs was dat de tweets van Trump ondersteunt. Het ministerie van Justitie stelt zich nu geheel achter de verklaring van de inmiddels door Trump ontslagen FBI-directeur.

Ook Obama liet eerder via een woordvoerder weten dat de stelling van Trump "eenvoudigweg vals" was.

De beschuldigingen van Trump veroorzaakten veel politieke ophef. De Amerikaanse organisatie 'American Oversight' had de regering via de rechter gedwongen tot openbaarmaking van belangrijke documenten in deze zaak. Dat leidde tot de publicatie van de bevinding van het ministerie dat de beschuldigingen van de president ongefundeerd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl