Zware moesson teistert Bangladesh, Nepal en India

Het dorpje Dighra Rampur Shah is zwaar getroffen door de overstromingen in het noorden van India. Een vrouw staat tot haar heupen in het water en haar huis is een ravage. Het ligt vol modder en aan de muur hangen doorweekte kalenderposters. Op een ervan staat de hindoeïstische god Shiva.

Het dorp overstroomt ieder jaar, maar wennen doet het nooit, zegt de bewoonster. En dit jaar is het erger dan anders. "Dit is niet normaal", zegt ze. "Het water staat zo hoog. Dit heb ik nog nooit gezien."

Haar erf is helemaal ondergelopen. Slapen in haar huis kan niet meer. Het is vies en verzwakt door het water. "En op ons dak zitten slangen", zegt de vrouw. Daardoor durft ze niet meer op het dak te slapen met haar kinderen. Die zijn ziek, zegt ze, door het vieze water en de muggen.

De rivier is niet naar ons toegekomen, maar wij naar de rivier.

Abdhesh Kumar Gangwar, deskundige

Een andere dorpeling weet wat de oorzaak is. "Klimaatverandering. We sollen met de natuur. Daarom zijn de overstromingen uit de hand gelopen. Misschien gaat het wel vaker gebeuren."

Klimaatverandering speelt inderdaad een belangrijke rol, zegt Abdhesh Kumar Gangwar, een Indiase deskundige die zich bezighoudt met de toename van extreme weersomstandigheden.

NOS

"Klimaatverandering is werkelijkheid, we zullen hier vaker te maken krijgen met hevige overstromingen", verwacht hij. "Daar moeten en kunnen we ons tegen wapenen. De rivier is niet naar ons toegekomen, maar wij naar de rivier. We hebben de oevers volgebouwd."

Er zijn wetten die het bouwen bij de rivier moeten voorkomen, maar die regels worden niet afgedwongen. Abdhesh Kumar Gangwar vindt dat de getroffen bewoners ook zelf in actie moeten komen. "Gemeenschappen die steeds het slachtoffer zijn van overstromingen moeten niet leunen op de overheid. Ze moeten het heft zelf in handen nemen."

STER reclame