'Geld interesseert me niet zo, het gaat me om waardering'

De Achterhoekse rockband Normaal krijgt een standbeeld. Het is een cadeau van de fans. Vanaf volgend jaar zal het bronzen beeld van de vier leden te zien zijn in Hummelo, de geboorteplaats van voorman Bennie Jolink.

Volgens Henk Kelder, voorzitter van het Anhangerschap - de fanclub die het beeld aanbiedt - hebben de bandleden het beeld meer dan verdiend. "Het is een eeuwigdurend dankbetoon voor wat zij hebben betekend voor de Nederlandse cultuur in het algemeen en het platteland in het bijzonder", zegt Kelder.

Een replica van het beeld dat vanaf volgend jaar in Hummelo te zien zal zijn Omroep Gelderland

Tijdens het door de fanclub georganiseerde Høkersweekend in Zelhem werd alvast een miniatuurversie van het beeld onthuld. Jolink toonde zich verrast. "Het is natuurlijk een enorme open deur intrappen, maar als je een eigen standbeeld krijgt, is dat een enorme eer", zegt Jolink. "En wat ik vooral zo mooi vind: ik heb niks met dat abstracte gedoe, maar dit is nog 'olderwets' ambachtelijk gemaakt."

Het beeld wordt gemaakt door kunstenares Lia Krol en wordt volgend jaar op Hemelvaartsdag onthuld. Dit is een bijzondere dag voor de band, omdat op deze dag in 1975 het eerste grote optreden plaatsvond.

STER reclame