Lilian Tintori EPA

De Venezolaanse mensenrechtenactivist Lilian Tintori zegt dat ze van de autoriteiten het land niet uit mag. Ze was van plan naar Europa te gaan, maar mocht het vliegtuig niet in. "De dictatuur wil ons tegenhouden om deze heel belangrijke internationale reis te maken", twittert ze.

Tintori zegt dat ze in Europa ontmoetingen gepland had met onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel, de Spaanse premier Rajoy en de Britse premier May. "De ambassadeurs van Duitsland, Italië en Spanje waren bij mij", twittert ze met een foto waar ze gevieren op staan. "Zij zijn nu getuige van het misbruik van de dictatuur."

Mogelijk heeft het uitreisverbod te maken met de vondst van zo'n 10.000 euro in Tintori's auto. Daarover moet ze dinsdag uitleg geven in de rechtbank in Caracas. Ze zegt dat het geld bestemd is voor de medische zorg voor haar 100 jaar oude oma.

Tintori is de vrouw van de Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez. Hij werd twee jaar geleden veroordeeld tot veertien jaar cel, omdat hij tegenstanders van president Maduro zou hebben aangezet tot rellen. Zijn straf werd in juli omgezet in huisarrest.

STER reclame