Steven Bergwijn, één van de uitblinkers in het EK-kwalificatieduel met Engeland
NOS VoetbalAangepast

'Jong Oranje kan laten zien dat er wel degelijk toekomst is'

Wie na het debacle in Frankrijk wel een vleugje optimisme kan gebruiken doet er goed aan om Jong Oranje te volgen. Het team van bondscoach Art Langeler speelde vrijdagavond met 1-1 gelijk tegen wereldkampioen Engeland. Een knap resultaat, en bovendien biedt het vertoonde spel weer enigszins hoop voor de nabije toekomst.

Met name de PSV'ers Steven Bergwijn (19) en Pablo Rosario (20) maakten indruk in Doetinchem. Bergwijn met zijn flitsende dribbels in de voorhoede, powervoetballer Rosario als fysiek sterke controleur op het middenveld. En achterin liet debutant Rick van Drongelen (18) met zijn leiderscapaciteiten zien waarom hij bij Hamburger SV in de Bundesliga een basisspeler is.

Jong Oranje juicht na de treffer van Bart Ramselaar tegen Engeland

"Wij kunnen laten zien dat er wel degelijk toekomst is. Dat hebben we bij vlagen goed gedaan", vertelt Langeler. De bondscoach spreekt met vertrouwen over de lichting die de basis moet vormen van het Nederlands elftal in de periode voor, tijdens en na het WK van 2022 in Qatar.

"Veel jongens spelen op een hoog niveau en hebben al veel ervaring. Ik ben hartstikke hoopvol over de 18 spelers die ik voor Jong Oranje kan selecteren", aldus Langeler, die tegen de Engelsen niet kon beschikken over het naar het Nederlands elftal doorgeschoven drietal Donny van de Beek (20), Timothy Fosu-Mensah (19) en Matthijs de Ligt (18).

De geblesseerde Justin Kluivert (18) behoort normaal gesproken ook tot zijn keurkorps.

Sneu

Het duel van het Nederlands elftal in Frankrijk keek Langeler met zijn handen voor zijn ogen. "Sneu om te zien dat we zo weggespeeld worden. Iedereen die daarbij betrokken is baalt daarvan, ik dus ook."

Frenkie de Jong, die bij Ajax dit seizoen een basisplaats hoopt te veroveren, speelde zijn tweede interland voor Jong Oranje. De 20-jarige middenvelder spreekt van "een groep met potentie."

"Ik denk dat er een grote groep is die ver kan komen. Maar het is wel moeilijk om te zeggen waar we over vijf jaar staan. Ik kan niet beloven dat we dan het WK gaan winnen ofzo", lacht De Jong, die over het met zichzelf worstelende Nederlands elftal geen oordeel durft te vellen.

"Natuurlijk ben je fan, en hoop je dat ze winnen, maar ik ben niet degene die even gaat zeggen hoe het moet."

EK 2019

Jong Oranje hoopt zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2019 in Italië en San Marino. Het zou voor de tweevoudig Europees kampioen het eerste grote eindtoernooi zijn sinds het EK van 2013 in Israël. Komende dinsdag (20.30 uur) staat het tweede groepsduel op het programma in Glasgow tegen Schotland.

Het elftal van Jong Oranje in het EK-kwalificatieduel met Engeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl