ANP

De nominaties voor de Gouden Kalveren zijn vanavond bekendgemaakt en de Nederlands-Amerikaanse film Brimstone van regisseur Martin Koolhoven is de grote favoriet. Ook het drama Tonio van Paula van der Oest is een voorname kanshebber bij de prijzen, die eind deze maand worden uitgereikt.

Beide films maken kans op Kalveren in een aantal belangrijke categorieën, zoals regie, montage en film. Brimstone werd negen keer genomineerd, Tonio zeven keer.

Brimstone gaat over het leven van een vrouw gedomineerd door een gedemoniseerde dominee. Carice van Houten is genomineerd voor beste bijrol in deze film.

De speelfilm Tonio is gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden en gaat over zijn 21-jarige zoon, die na een avondje uit met zijn vrienden om het leven komt als hij wordt geschept door een auto. Hoofdrolspelers Pierre Bokma en Rifka Lodeizen zijn genomineerd voor een Gouden Kalf.

Bij de televisiedrama's zijn Hollands Hoop en De Zaak Menten populair. Beide drama's ontvingen twee nominaties voor beste televisiedrama en beste acteur/actrice.

Voor beste acteur strijden Peter Paul Muller (Bram Fischer), Pierre Bokma (Tonio) en Thomas Ryckewaert (Waldstille) met elkaar om een beeldje. Nora El Koussour (Layla M.) en Rifka Lodeizen (Tonio en Verdwijnen) nemen het tegen elkaar op om de titel beste actrice.

Uitreiking

De prijzen worden op 29 september uitgereikt tijdens het L'OR Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg Utrecht.

STER reclame