BVA-auctions

Vandaag hadden ze allemaal weg moeten zijn, de voormalige prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht, maar ze liggen er nog steeds. De ramen zijn jaren geleden al dichtgespijkerd en iemand heeft op ieder dichtgetimmerd raam de leuze 'abusievelijk gesloten' gesprayd.

De laatste ontwikkeling is dat de boten te koop worden aangeboden bij online veilinghuis BVA. Er kan van 8 tot 19 september geboden worden en de voormalige seksboten kunnen komende vrijdag ook van binnen worden bekeken.

Ligbad

Het gaat om 23 arken met welluidende namen als Ata Vista, Bella Vista en Bagatella. Het openingsbod varieert van 500 tot 2500 euro. De nieuwe eigenaar moet er wel voor zorgen dat de boot van zijn keuze voor 11 oktober bij het Zandpad is weggesleept.

De meeste boten beschikken over meerdere kamers, allemaal voorzien van ligbad, klein keukentje en toilet. Wie van veel daglicht houdt kan beter niet meebieden, want behalve het grote raam aan de voorkant komt er weinig licht binnen.

In 2013 trok de gemeente de vergunningen in voor de boten aan het Zandpad en de werkplekken in het centrum. Aanleiding waren signalen van mensenhandel en slecht toezicht. Begin 2014 werd de huurovereenkomst van de ligplaatsen van de prostitutieboten opgezegd, maar doordat er nog allerlei gerechtelijke procedures liepen hoefden de boten niet meteen weggehaald te worden.

In april 2016 oordeelde de Raad van State dat de gemeente een juiste beslissing had genomen. Daarna werd een aantal boten weggehaald, waardoor er hier en daar een gat viel in de lange rij boten. Vervolgens gebeurde er niets meer. Daarop werd besloten de eigenaren een ultimatum te stellen om hun boten weg te halen, maar dat is vandaag verlopen.

STER reclame