NOS NieuwsAangepast

Installatie Marcouch als burgemeester van Arnhem kort verstoord

De installatie van voormalig PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem is verstoord. Drie actievoerders riepen tijdens de raadsvergadering vanaf de publieke tribune dat hij moest wegwezen. Ze bliezen ook op fluitjes. Politiemensen hebben hen uit de zaal verwijderd.

Tegen de pers verklaarden de drie dat ze bij de anti-islamitische actiegroep Pegida Nederland horen. Ze zijn aangehouden. Het gaat om een vrouw (37) en man (66) uit Spijkenisse en een 35-jarige man uit Hoofddorp.

Na het incident heeft commissaris van de koning Clemens Cornielje Marcouch alsnog beëdigd als burgemeester. Marcouch hield daarop een toespraak.

Pegida kondigt op Twitter aan nog vaker actie te gaan voeren tegen Marcouch. "Tot zeer snel, gemeente Arnhem", schrijft de actiegroep.

Demonstratie

Het is niet de eerste keer dat de aanstelling van Marcouch als burgemeester op verzet stuit. Eerder demonstreerden de PVV, Pegida en de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) tegen zijn voordracht. Zij denken dat de benoeming leidt tot "islamisering van de hoofdstad van de grootste provincie van het land".

De PVV wilde een Kamerdebat over de aanstelling van Marcouch, maar dat kwam er niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl