Bewoners van een sloppenwijk in Nairobi vieren de gerechtelijke overwinning van Odinga
NOS NieuwsAangepast

Ongeldig verklaren verkiezingsuitslag Kenia is uniek voor Afrika

  • Jurjen Boekraad

    redacteur Online

  • Jurjen Boekraad

    redacteur Online

Wat hem vier jaar geleden niet lukte, flikte hij vandaag wél. Op initiatief van Raila Odinga schrapte het Keniaanse Hooggerechtshof de uitslag van de presidentsverkiezingen. Ook in 2013 deed hij een beroep op het hof vanwege verkiezingsfraude, maar kreeg toen nul op het rekest.

Het is uniek voor Afrika, zegt correspondent Koert Lindijer. "Het is nog nooit gebeurd dat een Hooggerechtshof de uitslag ongeldig verklaart. Niemand had dit verwacht, het nieuws slaat in als een bom."

Oppositieleider Odinga zegt dat er met stemmen is gesjoemeld en volgens het hof zijn er inderdaad onregelmatigheden geweest. Odinga moest het bij de verkiezingen begin augustus opnieuw afleggen tegen zijn politieke aartsrivaal Uhuru Kenyatta, die ogenschijnlijk won met 54 procent van de stemmen.

Verkiezingen die je zelf organiseert, kan je niet verliezen.

Toegeschreven aan president Mugabe van Zimbabwe

Oppositiepartijen die bezwaar aantekenen na een negatieve verkiezingsuitkomst is niets nieuws in Afrika. De presidentsverkiezingen in Ivoorkust (2015), Zimbabwe (2013) en Congo (2011) leidden tot protest en hier en daar zelfs tot gewelddadigheden. Maar dat veranderde niets aan de uitslag en de winnaars Ouattara, Mugabe en Kabila konden blijven zitten.

Andere Afrikaanse leiders hanteren het motto 'verkiezingen die je zelf organiseert, kan je niet verliezen'. Dat wordt toegeschreven aan Robert Mugabe, die al sinds 1980 president van Zimbabwe is.

Biya (1982), Museveni (1986), Dos Santos (1979-2017), Obiang (1979) en Mugabe (1980)

Zij weigeren de macht af te staan of wringen zich in allerlei bochten om hun termijn te verlengen. De president van Equatoriaal-Guinea zit al sinds 1979 op de troon, die van Kameroen sinds 1982. En president Dos Santos van Angola gaf onlangs na 38 jaar het stokje over aan zijn opvolger.

Hoe het ook kan, werd in 2015 getoond in Nigeria. Daar verloor president Goodluck Jonathan van uitdager Muhammadu Buhari, waarmee voor het eerst sinds het herstel van de democratie in 1999 een zittend president in Nigeria de macht kwijtraakte.

"Een heel historische dag", noemde correspondent Kees Broere het destijds. "Historisch voor Nigeria, maar je mag gerust zeggen voor heel Afrika."

'Historische dag voor alle mensen in Kenia.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl