Robin Linschoten
NOS NieuwsAangepast

OM eist taakstraf tegen oud-VVD-politicus Robin Linschoten

Het Openbaar Ministerie eist vanwege belastingfraude een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar tegen voormalig VVD-politicus Robin Linschoten.

Linschoten wordt ervan verdacht dat hij van 2010 tot en met 2012 onjuiste aangiftes voor de omzetbelasting heeft gedaan. Hij zou btw-fraude met zijn eigen bv's hebben gepleegd. Het fraudebedrag ligt rond de 100.000 euro.

Het OM zegt dat Linschoten "op kosten van de samenleving" boven zijn stand heeft geleefd. "Zijn portemonnee was belangrijker dan het meebetalen aan publieke voorzieningen."

Voorbeeldfunctie

Linschoten had ook moeten beseffen dat hij een voorbeeldfunctie heeft, vindt het OM. "Waarom zou een ondernemer zich aan allerlei verplichtingen houden als een voormalig staatssecretaris dat niet doet?"

Zelf zegt de oud-staatssecretaris dat hij door een fout van zijn boekhouder langere tijd te weinig btw heeft afgedragen. "Mijn enige fout is dat ik mijn boekhouder onvoldoende heb gecontroleerd. Alsof ik opzettelijk btw ga achterhouden", zei hij eerder tegen het FD.

Linschoten was staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 1994 tot 1996.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl