Verontwaardiging in Australië over 'afslachten' kangoeroe Youtube/Jason Liu

In Australië kijkt niemand op van een dode kangoeroe - ze worden regelmatig aangereden in de outback - maar een filmpje waarin een dier gruwelijk aan zijn einde komt, gaat velen te ver. Een 43-jarige man is inmiddels gearresteerd voor het doden van het dier.

De beelden werden de afgelopen dagen veel gedeeld via Chinese sociale media. Te zien is hoe een Chinees sprekende man op een gewonde kangoeroe afloopt. Het dier maakt geluiden en probeert de man te trappen. Iemand anders lijkt nerveus te lachen.

Dan pakt de man de staart vast en haalt hij een halve minuut met een mes uit naar de keel van de kangoeroe totdat het dier niet meer beweegt.

Man doodt kangoeroe met mes

Op YouTube reageren mensen furieus op de beelden. De man wordt voor sick bastard en rotten coward uitgemaakt en met de dood bedreigd.

Dierenrechtenorganisatie RSPCA stelde een onderzoek in naar het filmpje. In een buitenwijk van Melbourne werd vervolgens een 43-jarige man gearresteerd voor het doden van de kangoeroe. De politie vond vuurwapens en messen in zijn huis. Op het doden van een beschermde diersoort staat twee jaar celstraf en een boete van maximaal 25.000 euro.

Australische autoriteiten noemen de beelden "bijzonder weerzinwekkend" en die verontwaardiging wordt gedeeld door veel Australiërs, zegt correspondent Robert Portier. "En niet omdat het een Chinese man is. Als een Australiër dit had gedaan, was de verontwaardiging net zo groot geweest."

Het is wel de vraag waarom de man de kangoeroe te lijf ging met een mes, en hoe gewond de kangoeroe was. Sommige mensen suggereren op YouTube dat hij het gewonde dier uit zijn lijden wilde verlossen en daarvoor niets anders bij zich had dan een mes. Portier: "Het zou een enorm verschil maken als hij het dier niet langer wilde laten lijden. Dan is het nog steeds niet goed om hem op zo'n gruwelijke manier uit zijn lijden te verlossen, maar dan zou er wel meer begrip voor zijn."

De 43-jarige man is op borgtocht vrijgelaten en zal zich op een latere datum voor de rechter moeten verantwoorden.

STER reclame