Het hek hangt vol met foto's, bloemen en brieven
NOS NieuwsAangepast

Bloemenzee bij Kensington Palace: 'we moeten Diana blijven herdenken'

Vanuit heel Groot-Brittannië zijn honderden mensen naar Kensington Palace in Londen gekomen om prinses Diana te herdenken. Precies 20 jaar geleden kwam ze om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs. Haar leven en plotselinge overlijden hebben een grote indruk gemaakt op Groot-Brittannië en de wereld.

Mensen leggen bloemen, foto's en persoonlijke berichten neer bij het hek van het paleis waar de prinses woonde. "Ik heb een bos bloemen neergelegd met een persoonlijke gedicht dat ik voor Diana heb geschreven", vertelt Trudy (47). "Ik ben erg blij dat ik hier vandaag ben om haar te herdenken. Toen ze overleed was ik zo verdrietig en ik ben er nu nog emotioneel over. Ik ben met Diana opgegroeid. Ik was 11 jaar oud toen ze zich verloofde met prins Charles en haar hele leven heb ik haar gevolgd."

'Ik vind het belangrijk om haar te herdenken'

"Ik kom elk jaar naar Kensington Palace om haar te herdenken. Maar dit jaar wilden we iets speciaals doen, dus hebben we grote posters gemaakt en een speciale taart laten bakken met haar foto erop", zegt de 55-jarige Kathy. Ook Hugh (61) komt elk jaar om zijn respect te tonen. "Het is een persoonlijke traditie geworden. Het voelt alsof ik moet komen om te zorgen dat Diana herdacht wordt. Twintig jaar geleden stonden hier duizenden mensen. Dit jaar zie je dat er maar een paar honderd zijn. We moeten haar blijven herdenken."

Diana betekende veel voor velen, vooral omdat ze zo openhartig was en iedereen persoonlijk benaderde. "Diana weigerde om handschoenen te dragen als ze mensen een hand gaf. Iedereen van de koninklijke familie droeg handschoenen, maar zij weigerde dat. Ze was de prinses van het volk", vertelt Hugh met tranen in zijn ogen.

  • Eleanor Crick / NOS
    Honderden mensen leggen bloemen neer bij het hek van het paleis
  • Eleanor Crick / NOS
    "Always loved, never forgotten"
  • Eleanor Crick / NOS
    "Diana was werkelijk waar een engel", zegt Terry
  • Eleanor Crick / NOS
    Kathy liet speciaal voor deze dag een Diana-taart bakken
  • Eleanor Crick / NOS
    Veel mensen laten persoonlijke boodschappen achter
  • Eleanor Crick / NOS
    Bloemen, foto's en kaarsen bij het hek
  • Eleanor Crick / NOS
    Bloemen vormen samen de naam Diana

"Ze was echt een engel. Haar hart zat op de goede plek. Zodra je haar had ontmoet, kon je haar niet vergeten", legt bewonderaar Terry uit. "De manier waarop ze medeleven toonde en mensen troostte. Haar moed om mensen met hiv aan te raken. Toentertijd was er nog veel onwetendheid over hiv en aids. Zij heeft dat stigma doorbroken."

Ook biograaf Andrew Morton van het boek Diana: Her True Story is aanwezig. "Ze had ontzettend veel invloed op de levens van mensen. Britten stonden bekend om hun stiff upper lip, maar zijn door haar gedrag, mededogen en empathie veel opener geworden. Dat was duidelijk te zien in de week na haar dood. Mensen zijn niet bang meer om in het openbaar hun emoties te tonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl