Cardiologen implanteren een pacemaker bij een patiënt
NOS NieuwsAangepast

Beveiligingslek half miljoen pacemakers in VS

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de toezichthouder op voedsel en geneesmiddelen, laat een half miljoen pacemakers controleren omdat de beveiliging van de apparaten niet in orde is. De pacemakers zijn ook in Nederland op de markt. Momenteel wordt nagegaan om hoeveel apparaten het hier gaat.

Gevreesd wordt dat een kwaadwillende de batterij van de pacemaker snel kan laten leeglopen of het hartritme van een patiënt aanpassen. In het ergste geval kan de dood van een patiënt betekenen.

Updaten bij arts

De pacemakers worden niet fysiek teruggeroepen, dat zou een gevaarlijke medische procedure zijn voor de 465.000 mensen in de VS die de betreffende apparaten dragen. De patiënten wordt gevraagd om bij hun arts het apparaat te laten updaten. Dat zal in Nederland ook moeten gebeuren, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het gaat om zes pacemaker-modellen van fabrikant Abbott. Ze zijn bedoeld om patiënten die een langzame of onregelmatige hartslag hebben te helpen. Ook mensen die herstellen van een hartaanval gebruiken zo'n pacemaker.

Nog niet gehackt

Volgens Abbott zijn er nog geen berichten dat kwaadwillenden daadwerkelijk een pacemaker hebben gehackt, schrijft The Guardian. Volgens de FDA is het makkelijk om de pacemaker te kraken, een apparaat om dit te doen is gewoon te koop. Het is de tweede keer dit jaar dat de FDA een waarschuwing uitstuurt vanwege de slechte beveiliging van Abbotts pacemakers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl