De Britse minister Davis (links) en EU-onderhandelaar Barnier
NOS NieuwsAangepast

Geen enkele vooruitgang bij brexit-onderhandelingen

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De onderhandelingen over de brexit, het vertrek van de Britten uit de Europese Unie, zitten muurvast. De hoofdonderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, zei na afloop van de derde ronde gesprekken dat het heel lang gaat duren. "Als we in dit tempo doorgaan zijn we niet op tijd klaar. We hebben op geen enkel terrein vooruitgang geboekt."

De onderhandelingen moeten op 29 maart 2019 om middernacht klaar zijn. "Ik ben ongeduldig", liet Barnier op een gezamenlijke persconferentie met de Britse onderhandelaar Davis weten. "Maar ik ben een bergwandelaar en weet dat je geduldig stappen moet zetten om je doel te bereiken."

Volgens de Britten is Brussel niet flexibel genoeg, terwijl de EU vindt dat de Britten niet voldoende vaart maken. Komende week publiceren de Britten nieuwe documenten waarin ze hun positie duidelijk maken. "Ik verwacht van de EU iets meer creativiteit en flexibiliteit", zei Davis

Voorlopig wordt het tempo van de onderhandelingen niet opgevoerd. Barnier stelde voor om vaker bij elkaar te komen, maar daar willen de Britten niets van weten.

Nostalgie

De toon op de persconferentie was soms een beetje cynisch. "Ik zie bij mijn Britse vrienden een hang naar nostalgie", zei Barnier. "Als je uit de EU wilt dan heeft dat gevolgen. Je kunt niet net doen alsof de interne markt blijft bestaan."

Alleen in de gesprekken over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland zit een een klein beetje beweging. Maar, zo zei een hoge ambtenaar na afloop, dat gaat vooral over technische zaken. Over de naleving van de Goede Vrijdag-vredesakkoorden is nog niet gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl