Frank de Wit eerder dit WK in actie tegen de Duitser Münnich.
NOS SportAangepast

Geen medaille voor Frank de Wit bij WK judo

Judoka Frank de Wit is er niet in geslaagd om een medaille te halen bij de WK judo in Boedapest. In de herkansingen van de klasse tot 81 kilo verloor hij door een ongeoorloofde beenklem van zijn Mongoolse tegenstander Uuganbaatar Otgonbaatar. De Wit eindigt zijn toernooi als zevende.

De coach van De Wit, Benito Maij, diende nog wel een protest in na de wedstrijd, maar de beslissing werd niet herzien. In een officiële reactie gaf de scheidsrechterscommissie wel toe dat er een straf had moeten volgen. Een unicum, maar het maakte de dag van De Wit alleen maar zuurder.

Volgens de coach en Frank de Wit zelf maakte de Mongoliër dus gebruik van een verboden techniek: "Zo'n jongen zou gediskwalificeerd moeten worden. Het was een belachelijke actie. Hij maakte staand een of andere beenklem. Hij trok mijn bovenlichaam krom als een banaan. Ik voelde mijn hamstring zo hard trekken en de scheids deed niets."

Goed begonnen

De wereldkampioen bij de junioren in 2015 was de WK goed begonnen. Na een bye in de eerste ronde won De Wit in de tweede ronde met ippon van de Duitser Benjamin Münnich. In de derde ronde was de Heemskerker met waza-ari te sterk voor de Pool Damian Szwarnowiecki. In de laatste seconde van zijn vierderondepartij wierp De Wit zijn Georgische tegenstander Zebeda Rechviasjvili op zijn zij en won de partij met waza-ari.

De Wit leek op medaillekoers, maar verloor zijn kwartfinale met ippon van de Iraniër Saeid Mollaei. Daardoor maakte hij via de herkansingen alleen nog kans op brons, maar ook dat ging mis. Eerder dit jaar verloor De Wit op de EK eveneens de strijd om het brons.

Nog geen medailles Nederland

Ook eerder deze week wisten de Nederlanders nog niet te verrassen. Voor Margriet Bergstra was haar debuut snel voorbij. Woensdag verloor ze in haar eerste partij in de klasse tot 57 kg tegen Telma Monteiro uit Portugal binnen een halve minuut met ippon.

Ook voor Sam van 't Westende duurde het toernooi slechts een partij. De 26-jarige judoka uit Vlissingen moest zijn meerdere erkennen in Kiyosjon Bobojev. De Oezbeek had daar wel een golden score (waza-ari) voor nodig.

Vrijdag zijn er nieuwe kansen op een medaille voor de Nederlandse ploeg. Dan staan de klasses van Kim Polling ( -70 kg), Sanne van Dijke ( -70kg), Marhinde Verkerk ( -78 kg) en Guusje Steenhuis (-78 kg) op het programma.

De dag van De Wit op de WK judo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl