1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 168: Extra lerarensalaris vooral gebaseerd op 'vertrouwen'

Het woord vertrouwen heeft PvdA-leider Asscher vandaag veelvuldig in de mond genomen. VVD-leider Rutte heeft hem namelijk persoonlijk beloofd dat er in 2018 geld komt voor basisschoolleraren. "Mij is het vertrouwen geboden", aldus Asscher.

En, niet minder belangrijk, de PvdA "kan ervan op aan" dat de formerende partijen geen spaak in de wielen zullen steken. "Mijn vertrouwen dat ik van hen op aankan, heeft moeten groeien", zei Asscher vanmorgen op de vraag waarom dit onderwerp zo lang heeft voortgesleept.

Prinsjesdag

Met de toezegging dat er volgend jaar een "substantieel bedrag" komt voor basisschoolleraren is vandaag een kabinetscrisis afgewend. Er was de afgelopen dagen een behoorlijk gespannen sfeer ontstaan tussen de huidige coalitiepartijen VVD en PvdA, omdat het maar niet wilde lukken een concreet bedrag voor de verhoging van de salarissen in de stukken van Prinsjesdag te noteren.

Het is namelijk niet alleen huidige coalitie, maar vooral de formerende partijen die een besluit willen nemen over extra geld voor bepaalde maatschappelijke problemen. Dus praatte de formatietafel, weliswaar op de achtergrond, nadrukkelijk mee.

Serieus

Asscher belde de afgelopen dagen met D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers en bespeurde dat zijn punt serieus genomen zou worden. "Ik heb het vertrouwen gekregen door de gesprekken met de andere partijen dat er een substantieel bedrag komt."

Asscher: 'We hebben tijd geboden', crisis afgewend

Het blijft nog onduidelijk hoe hoog het bedrag zal uitvallen, want dat is nu aan de formerende partijen. De betrokken partijen willen het naderende succes niet naar zich toetrekken. "Ik wil geen discussie over de bloemen", zei Asscher, doelend op de grote kans dat de hoogte van het bedrag door de formerende partijen bepaald zal worden en zij met de eer zullen strijken. "Hoe en wie de bloemen krijgt, is niet relevant", zei D66-leider Pechtold, die dat "zó Haags noemt."

Pechtold is tevreden dat het probleem "op basis van vertrouwen is opgelost" en Segers is blij dat Asscher vertrouwen heeft, zo zeiden ze in de avond.

Loonstrookje

Donderdag gaat de formatie weer verder vanaf 10.00 uur 's ochtends. De stukken voor Prinsjesdag gaan naar de Raad van State, zonder exact bedrag voor de basisschoolleraren. Die zullen nog even moeten wachten op extra geld op hun loonstrookje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl