Jaarlijkse vliegenplaag in Nieuwdorp blijft een mysterie

Vliegenvanger vol vliegen door vliegenplaag Omroep Zeeland

De oorzaak van de jaarlijks terugkerende vliegenplaag in Nieuwdorp blijft een mysterie. De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland stelde een onderzoek in na klachten van de dorpsbewoners, maar heeft geen oorzaak kunnen vinden.

Het onderzoek was toegespitst op het westelijk gedeelte van Nieuwdorp en het industriegebied ten zuidwesten van het dorp. Twaalf bedrijven en hun omgeving zijn onderzocht, maar er is niets gevonden.

Inwoners van Nieuwdorp worden nu al tien jaar lang geteisterd door de terugkerende zwermen vliegen. Volgens Omroep Zeeland waren sommige bewoners ten einde raad en bleven ze soms noodgedwongen binnen.

Huishoudelijk afval

Al die jaren werd keer op keer afvalverwerker Indaver aangewezen als boosdoener. Het bedrijf sloeg soms tijdelijk huishoudelijk afval op in de buurt van het dorp, als er geen ruimte meer was in de verbrandingsovens.

Maar Indaver heeft in 2016 maatregelen genomen om vliegenoverlast in Nieuwdorp te voorkomen. Zo wordt er sinds januari vorig jaar geen afval meer opgeslagen bij het dorp. Toch kwamen de vliegen weer terug.

Bronnen op het oog

Daarom stelde RUD Zeeland in mei 2016 een onderzoek in. De omgevingsdienst verklaarde destijds meerdere bronnen op het oog te hebben waar de vliegen vandaan konden komen.

Het onderzoeksplan is vorige maand opgesteld en uitgevoerd door het landelijk Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Ook zijn bedrijven eerder preventief gecontroleerd en is in warme perioden contact gelegd met een aantal inwoners met klachten. Dit heeft ook niets opgeleverd

Gewone kamervlieg

Wel duidelijk is om welke soort vlieg het gaat: de gewone kamervlieg. Bij het onderzoek werd daarom vooral gekeken naar organisch afval, waar de kamervlieg het liefst in de buurt zit.

De gemeente Borsele en RUD Zeeland zeggen dat ze het betreuren dat ook dit onderzoek geen definitieve oorzaak kan aanwijzen. Om de overlast enigszins te beperken, raden ze de inwoners van Nieuwdorp aan om horren voor ramen en deuren te gebruiken, vuilnisbakken gesloten te houden, composthopen af te dekken en afwas direct af te spoelen.

Dit is een artikel van

STER Reclame