In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Stop op geitenstallen in Gelderland om gezondheidsrisico's

De provincie Gelderland verleent zeker een half jaar geen nieuwe vergunningen voor de bouw van nieuwe geitenhouderijen. Ook bestaande geitenstallen mogen voorlopig niet uitbreiden. De provincie heeft dit besloten na een onderzoek van het RIVM. De gezondheidsrisico's voor omwonenden zijn te groot.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat omwonenden binnen een straal van twee kilometer van geitenhouderijen 10 procent meer kans hebben op longontsteking. Waar dat aan ligt is nog onbekend en wordt verder onderzocht.

Per direct

De provincie Gelderland wil niet wachten op de resultaten van het onderzoek. "Met dit besluit voorkomen we een verhoogd risico voor de gezondheid van omwonenden", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

De maatregel gaat direct in. De provincie wil hiermee voorkomen dat op het laatste moment nog veel nieuwe aanvragen zouden binnenkomen. Nu worden alleen nog de aanvragen behandeld die er al lagen.

Omroep Gelderland schrijft dat de provincie het komende halfjaar gaat nadenken over een definitieve regeling.

Groeiende sector

De geitenhouderij groeit hard in de provincie Gelderland. Gemiddeld groeide de sector in Nederland de afgelopen drie jaar met 16 procent, maar in Gelderland is er een stijging van bijna 27 procent.

Bovendien is de verwachting dat het alleen maar meer wordt. De provincie Noord-Brabant maakte vlak voor de zomer al bekend op slot te gaan voor geitenhouderijen. De verwachting was dat veel bedrijven uit Brabant uitbreiding zouden zoeken in Gelderland.

Advertentie via Ster.nl