Een moeder met haar dode kind
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 200 kinderen overleden in Indiaas ziekenhuis

In een ziekenhuis in het noorden van India zijn in een maand tijd zeker 217 kinderen overleden. Het staatsziekenhuis kwam een paar weken geleden al in opspraak vanwege het hoge sterftecijfer onder met name baby's.

In de afgelopen 48 uur overleden 42 kinderen in het ziekenhuis in de deelstaat Uttar Pradesh, in veel gevallen vroeggeboren kinderen met hersenontsteking.

Over de schuldvraag woedt een hevige discussie in India. De regering van de deelstaat zegt dat de artsen in het ziekenhuis in de stad Gorakhpur falen. Het ziekenhuis zelf legt de schuld bij de regering, die onkunde en nalatigheid wordt verweten.

Extreem hoge kindersterfte in een Indiaas ziekenhuis

Daarnaast zijn er financiële problemen. Vanwege een betalingsachterstand was de levering van onder meer zuurstoftanks aan het ziekenhuis gestaakt, terwijl zuurstof van levensbelang is voor vroeggeboren en zieke baby's.

Verder speelt een rol dat er elk jaar in het moesson-seizoen veel gevallen van hersenontsteking zijn. Deskundigen hadden eerder dit jaar al gewaarschuwd voor meer ziektegevallen dan anders omdat er extreme regenval en overstromingen werden voorzien.

"Maar de regering is slecht voorbereid en lijkt wel verrast door wat inmiddels een jaarlijks terugkerende cyclus van ziekte en dood is", zegt P.K. Singh, het hoofd van de geneeskunde-faculteit in Gorakhpur, die zelf als arts jaren ervaring heeft met het behandelen van hersenontsteking.

Verlamming

Als de ziekte niet snel en goed wordt behandeld, kunnen vooral jonge kinderen eraan overlijden. Kinderen die overleven, houden er vaak verlammingsverschijnselen en een hersenbeschadiging aan over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl