NOS Nieuws

'Ambulances zijn niet voorbereid op aanslag'

Ambulancemedewerkers maken zich zorgen omdat ze niet goed zijn voorbereid op een aanslag. De vakbonden FNV en CNV Ambulancezorg zeggen tegen BNR dat er nog steeds geen landelijke protocollen zijn die de veiligheid van ambulancepersoneel moeten garanderen.

Zo zijn er nog geen afspraken gemaakt over de spullen die ambulances moeten meenemen als ze uitrukken naar de plek van een aanslag. Medewerkers willen zulke 'terrorismekits' om zich te beschermen tegen bijvoorbeeld een gifgasaanval. "Personeel moet veilig zijn werk kunnen doen. Helmen en veiligheidsbrillen zijn nodig om eerst jezelf goed te beschermen voordat je je werk kunt doen", zegt Fred Seifert van de FNV tegen BNR.

Verder zou er in de terrorismekits knelverband moeten zitten om ernstige bloedingen van slachtoffers te stelpen. Bij aanslagen in het buitenland gebruikten ambulancemedewerkers vaak hun riem om een arm of been af te binden als er een ernstige wond was.

Afspraken

Ambulancezorg Nederland zegt dat er niet lang geleden landelijk is afgesproken hoe medewerkers moeten omgaan met terrorisme. De details moeten nog worden uitgewerkt, maar dat zou op schema liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl