UNPI

De werksituatie van Franse politiemensen is 'erbarmelijk'. Kantoren staan onder water door lekkages en politieauto's zijn bejaard en rijden rond met gaten in de carrosserie, zegt de Franse politievakbond UPNI.

De bond is daarom een opmerkelijke actie gestart. De achterban is opgeroepen om in het geheim foto's te maken van hun 'werkplek met gebreken' en die op te sturen.

"We waren zelf ook gechoqueerd door wat we allemaal te zien kregen", vertelt Thomas, een van de leidinggevenden van de UPNI. "We hadden niet gedacht dat we zo veel foto's zouden binnenkrijgen en ook niet dat de situatie zó ernstig was."

Het is echt desastreus voor het moreel van onze politiemensen.

UPNI

In een paar weken tijd kwamen al meer dan 500 foto's binnen en nog elke dag worden het er meer. "Het is representatief voor de situatie in Frankrijk. De foto's komen uit het hele land en van allerlei politiediensten."

De beelden zijn opvallend. Op één foto is te zien dat nota bene een celdeur defect is, en op z'n plaats wordt gehouden met een geïmproviseerde balk. Op een andere foto is te zien hoe kakkerlakken met tientallen tegelijk uit een gat in de muur komen.

De bond zal op 16 september alle foto's presenteren, als er een nationale actiedag wordt gehouden voor de politie. De UPNI hoopt met de actie de politieleiding en de regering wakker te schudden. "Maar tot nu toe heeft nog niemand gereageerd."

Prioriteiten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de politie onder valt, wil ook tegenover de pers niet reageren. Maar een hoge ambtenaar laat wel weten dat de prioriteiten in Frankrijk nu elders liggen: terroristen moeten met voorrang worden bestreden, daarna kan pas gekeken worden naar lekkende gebouwen, versleten meubilair en defecte auto's.

De UPNI is het daar niet mee eens. "Als je effectief het terrorisme wilt bestrijden, dan moeten agenten toch ook gewoon goed hun werk kunnen doen? Dat is nu niet het geval."

Volgens de organisatie worden agenten in gevaarlijke situaties gebracht, door bijvoorbeeld met auto's te rijden die meer dan 500.000 kilometer op de teller hebben. Of toiletten die maandenlang niet doorspoelen en kantoorruimtes die blank staan door aanhoudende lekkages: "Dat is echt desastreus voor het moreel van onze politiemensen."

STER reclame