Reuters/NOS

Goedemorgen! In het westen en noorden regent het af en toe flink, soms met onweer. De buien houden een groot deel van de dag aan. In het oosten en zuidoosten schijnt juist soms de zon en valt amper een bui. In het noordwesten wordt het vanmiddag 18 graden, in het zuidoosten 25 à 30 graden.

Wat heb je gemist?

Avondklok in Houston tegen plunderingen

De Amerikaanse stad Houston heeft een avondklok ingesteld. Van middernacht tot 5 uur 's ochtends mogen mensen hun huis niet uit, om plunderingen en andere incidenten tegen te gaan. Sinds de overstromingen door de tropische storm Harvey zijn er al meerdere gewapende overvallen geweest en oplichters deden zich voor als politieagent.

Lege straten vannacht in Houston waar een avondklok geldt AFP

Advies: NIP-test niet vergoeden uit basispakket

De NIP-test, die zwangere vrouwen kunnen doen om te kijken of hun kindje aangeboren afwijkingen heeft, kan niet worden vergoed uit de basisverzekering. Dat schrijft het Zorginstituut in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid. Alleen als er een medische reden is waardoor een vrouw een hoger risico heeft op een kindje met bijvoorbeeld het syndroom van Down, kan de test via de basisverzekering worden vergoed.

Unsplash

Veiligheidsraad roep Noord-Korea opnieuw tot de orde

De VN-Veiligheidsraad heeft Noord-Korea op de vingers getikt over de rakettest van gisteren. Toen schoot het land een middellangeafstandsraket over het Japanse eiland Hokkaido heen. De Veiligheidsraad noemt dat schandelijk en eist dat Noord-Korea stopt met zijn raket- en kernwapenprogramma. Een maand geleden legde de raad nieuwe sancties op aan het land. Die zijn nu niet verder verscherpt.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens de rakettest van begin juli Reuters

Nog geen ontslagbrief voor transgender-militairen VS

Transgenders die in het Amerikaanse leger zitten, hoeven voorlopig niet te vertrekken. Minister Mattis van Defensie zegt dat er niks verandert, zolang niet duidelijk is wat het nieuwe verbod betekent voor mensen die al in dienst zijn. President Trump besloot vrijdag officieel dat het leger geen transgenders meer mag aannemen.

Minister Mattis van Defensie in het Pentagon AFP

Verder vandaag ...

- In een besloten zitting worden de twee eigenaren van Chickfriend voorgeleid voor de rechter in Zwolle. Ze horen of ze langer in voorarrest blijven zitten. Mathijs IJ. en Martin van de B. zouden het giftige fipronil hebben gebruikt bij de bestrijding van bloedluis bij legkippen. Dat leidde afgelopen maand tot het eierschandaal.

- Scheikundige Ben Feringa krijgt een bronzen beeld in het ministerie van OCW in Den Haag. Dat is traditie voor alle Nederlandse Nobelprijswinnaars. Onderwijsminister Bussemaker onthult het kunstwerk aan het eind van de middag in aanwezigheid van Feringa zelf.

- In Saudi-Arabië begint de hadj, de jaarlijkse bedevaart van de moslims. Miljoenen pelgrims zijn naar Mekka afgereisd, de heiligste stad van de islam.

Fijne dag!

STER reclame