NOS NieuwsAangepast

160.000 kilo tomaten en in plastic gehulde huizen: La Tomatina begint weer

Zeker 160.000 kilo tomaten zijn onderweg naar het Spaanse stadje Buñol. Daar is morgen weer een editie van het jaarlijkse tomatengevecht La Tomatina. De huizen zijn inmiddels al gehuld in plastic om te voorkomen dat ze rood kleuren tijdens het festival.

Het festival heeft 22.000 kaartjes verkocht, maar het dubbele aantal mensen wordt verwacht. Terwijl in het stadje maar 10.000 mensen wonen.

Het feest is een opsteker voor de Spaanse boeren, die geld verdienen aan tomaten die normaal weg zouden rotten op het land. "Het is een extra zakcentje voor ze", vertelt de leverancier van de tomaten.

  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA

Maar het is ook een opsteker voor de inwoners. "Tijdens het tomatengevecht, dat een uur duurt, laat je alle stress los van het afgelopen jaar. Sommige mensen vertrekken al na twintig minuten, omdat ze zich al opgelucht voelen", vertelt inwoner Pedro Valles. "Tijdens dat uur laten mensen al hun emoties los."

De veiligheidsmaatregelen tijdens La Tomatina zijn dit jaar strenger dan vorige jaren naar aanleiding van de aanslag in Barcelona. Er worden meer beveiligers ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl