Aangepast

Noord-Korea schiet raket af. Aanval op de VS nu dichterbij?

Een nieuwe provocatie aan het adres van Amerika: Noord-Korea lanceerde gisteren een raket die over Japan vloog en in zee terechtkwam. De Japanse premier Shinzo Abe is woest en wat betreft president Donald Trump liggen nu alle opties op tafel.

"De wereld heeft de laatste boodschap van Pyongyang luid en duidelijk ontvangen", schrijft het Witte Huis in een verklaring. Met de lancering van de raket heeft het regime zijn minachting laten zien voor zijn buurlanden en andere VN-lidstaten, zegt Trump.

De president is het eens met premier Abe dat Noord-Korea een groeiende bedreiging vormt voor de VS, Japan en Zuid-Korea. De twee leiders willen de druk op Pyongyang verder opvoeren. En de internationale gemeenschap overtuigen om dat ook te doen.

David en Goliath

Volgens de Belgische politicoloog en Aziëkenner Jonathan Holslag heeft het wel wat weg van de strijd tussen David en Goliath. "Het kleine Noord-Korea dat de Amerikanen uitdaagt met een defensiebudget dat tien keer kleiner is en dat sinds zijn eerste nucleaire test in 2006, alle sancties ten spijt, doorwerkt aan kernwapens", schrijft hij in een analyse.

Dat maakt niet dat we het kernprogramma moeten onderschatten. "Noord-Korea produceert wellicht voldoende plutonium om zes tot twaalf kernkoppen per jaar aan zijn arsenaal toe te voegen. Het is er ook in geslaagd die kernkoppen klein genoeg te maken om ze op een raket te plaatsen én boekt flikt vooruitgang in het bouwen van langeafstandsraketten."

Noord-Korea is al langer druk bezig met het testen van raketsystemen, tot ergernis van de internationale gemeenschap. Dit weekend lanceerde het land nog drie korteafstandsraketten. Die zouden binnen 250 kilometer van de lanceerinstallatie in zee zijn terechtgekomen.

Noord-Korea schiet raket over Japan heen

Holslag vindt het moeilijk voor te stellen dat de VS Noord-Korea preventief zal aanvallen. Al acht hij het scenario wel steeds aannemelijker, nu Noord-Korea de druk opvoert. "Als er geen baanbrekend akkoord komt dan blijven een gewelddadige escalatie en een oorlog denkbaar."

Zo'n vredesakkoord is de optimale oplossing, schrijft Hoslag. "Maar de voorwaarden om daartoe te komen, liggen moeilijk. Aan Noord-Koreaanse zijde wil men dat de Amerikanen de eerste stap zetten door hun nabije militaire aanwezigheid te beperken. Aan Amerikaanse zijde wil men echter dat Pyongyang eerst stappen zet."

Samen aan de hamburger

Mochten de landen wel tot gesprekken komen, dan blijven er nog een hoop mitsen en maren over. "Dan nog is het de vraag of Noord-Korea Iran achterna wil en zijn kernwapens zal opgeven voor een schoorvoetende vrede met een onbetrouwbare partner. Dan nog is het de vraag ook of Noord-Korea decennia van anti-Amerikaanse propaganda kan overstijgen", schrijft Holslag.

"Ik kan het me enigszins voorstellen dat Kim een persoonlijke ontmoeting met Trump aan zijn bevolking als een overwinning uitlegt, maar het blijft een enorme stap." Toch sluit hij niet uit dat Trump en Kim Jong-un ooit samen "een hamburger" zullen eten. "Maar zolang dat niet gebeurt, blijft de kans op een oorlog groeien."

Noord-Korea schiet raket af. Aanval op de VS nu dichterbij?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl