NOS NieuwsAangepast

Dierenpolitie in Capelle aan den IJssel

In Capelle aan den IJssel beginnen vandaag twee bijzonder opsporingsambtenaren van de gemeente met het opsporen van dierenmishandeling en -verwaarlozing. Zij mogen zich dierenpolitie noemen.

Directeur Rinus Hitzert van de Dierenbescherming Rijnmond is blij met de komst van de dierenpolitie, maar hij vindt het wel vreemd dat de gemeente hierover niets heeft meegedeeld. "Ik verbaas met erover dat er niet eerst contact is geweest met ons om in ieder geval het veld te leren herkennen", zegt Hitzert in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik weet niet eens wie die twee ambtenaren zijn."

Veel is nog onduidelijk over wat de dierenpolitie precies gaat doen en hoe dat zich verhoudt tot wat andere organisaties zoals de Dierenbescherming doen. "Een constant blaffende hond op een balkon is voor ons mishandeling, maar voor de wet niet", geeft Hitzert als voorbeeld.

Directeur Frank Dales van de landelijke Dierenbescherming is ook blij met de komst van de dierenpolitie. "Toezicht op de handhaving van wetten over dierenwelzijn is bij uitstek een overheidstaak. Omdat die handhaving niet goed gebeurde, is de Dierenbescherming met een eigen inspectie gekomen."

Opleiding onvoldoende

Maar ook hij vraagt zich af wat de dierenpolitie precies gaat doen. Hij vindt de opleiding van de aopsporingsambtenaren, een dag theorie en twee dagen meelopen met een inspecteur van de Dierenbescherming, volstrekt onvoldoende. "Ik voorzie en voorspel dat ze veel meldingen zullen krijgen, niet weten wat ze moeten doen en vervolgens toch een beroep moeten doen op de Dierenbescherming", aldus Dales.

Het kabinet Rutte kondigde vorig jaar in het regeerakkoord aan dat er 500 'animal cops' zouden komen. Het is een van de punten waar de PVV zich sterk voor maakte.

Het gaat in Capelle aan den IJssel om een proef van een jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl