Hulpverleners brengen mensen in veiligheid in het oostelijke deel van Houston Reuters

Zelf zit ze met haar gezin nog droog in Houston, maar de Nederlandse Nathalie Reumer krijgt steeds meer berichten van vrienden die het minder hebben getroffen. Net als gisteren deelt ze haar ervaringen in het NOS Radio 1 Journaal.

Steeds meer huizen lopen onder water. Een vriendin moest vanuit haar huis naar een reddingsboot waden. "Ze zat op de bovenverdieping met haar dochtertje. Het water stond zo'n 70 centimeter hoog. De politie klopte aan en zei: loop maar gewoon door het water. Links en rechts zie je waarschijnlijk wat slangen, maar daar moet je maar niet op letten. Dat soort situaties doen zich hier voor."

Het huis van Nathalie staat in de wijk Bunker Hill. De straat staat onder water maar de woningen staan iets hoger. "Wij hebben geluk. We hebben droge voeten, maar het heeft wel gigantisch geregend."

Door de aanhoudende regen liepen de overloopbassins die het overtollige water moeten opvangen overvol. Om het water nog enigszins gecontroleerd weg te laten stromen zijn die bassins opengezet. Daardoor zijn buurten die tot nu toe nog niet waren overstroomd, nu ook onder water gelopen. "Heel veel mensen zijn uit hun huizen zijn gehaald met een airboat, vriendinnen met hun families. Het was echt wel een drama."

Catherine van Zutphen is een van de bewoners die hun huis uit moesten vanwege het water uit die overbelaste reservoirs - zoals ze gisteren al zag aankomen. De Nederlandse woont al dertien jaar in de VS.

"Toen bekend werd dat ze de dammen gingen openzetten, was het al donker. Ik ben bevriend met een lokale sheriff en ik heb aan hem gevraagd wat we het beste konden doen. Hij zei: 'Wacht tot het licht wordt. Het is nu te gevaarlijk en je kunt niet zien wat je doet.'"

Tijdens het lopen heb ik geprobeerd niet aan slangen en alligators te denken en gewoon maar door te gaan.

Catherine van Zutphen

Gisterochtend vertrokken Van Zutphen en haar man alsnog, maar toen stond de straat al onder water. "We kregen een berichtje: zorg dat je nu wegkomt, anders zit je echt vast. Dus dat hebben we gedaan. De auto kon toen al niet meer door de straten rijden, dus we hebben een rugzakje gepakt, een zwemvest om de hond gedaan en we zijn naar buiten gegaan. Anderhalf uur later hebben vrienden ons opgehaald op een punt waar zij weer wel met de auto konden komen."

Tienduizenden in Houston op de vlucht voor het water

De Nederlandse kwam geen slangen en alligators tegen tijdens het waden door de ondergelopen straten. "Ik ben alleen een bever tegengekomen", vertelt ze lachend. "Geen alligators of slangen. Ze zitten er wel. Dat zullen we ook wel zien als het water gaat zakken. Maar tijdens het lopen heb ik geprobeerd daar niet aan te denken en gewoon maar door te gaan. Want ja, je doet er niet veel aan."

Ze zitten nu tijdelijk bij vrienden, en trekken dan in een leegstaand huis waarvan Van Zutphen als makelaar de eigenaar kent. "Die zegt dat we het huis kunnen gebruiken zolang we willen, dus wij hebben het nog goed."

Hoe lang het duurt voordat ze terug kunnen naar hun eigen huis, is onzeker. "Bij een eerdere grote overstroming - waarbij de reservoirs wel vol bleven - heeft het vier tot zes weken geduurd voordat dat water gezakt was. Hopelijk duurt het deze keer niet zo lang."

STER reclame