Een Nederlandse F-16 in het Midden-Oosten Ministerie van Defensie

Het demissionaire kabinet overweegt opnieuw F-16's in te zetten in de strijd tegen IS in het Midden-Oosten. Volgens De Telegraaf maakt het kabinet volgende week een nieuwe missie bekend. Het ministerie van Defensie wil het bericht ontkennen noch bevestigen.

Volgens de commandant van het Nederlandse leger, generaal Tom Middendorp "ligt het besluit voor" en gaat de strijd tegen IS de goede kant op. "Mosul is bevrijd en ook de laatste weerstandsnesten van IS staan onder druk, maar we zijn nog niet klaar."

Herstellen

Tussen 2014 en 2016 voerden Nederlandse F-16's ook al missies uit boven IS-gebied. Dat gebeurde eerst alleen boven Irak, later ook boven Syrië. Nederland moest de F-16's in juni 2016 terugtrekken voor onderhoud. "Die periode loopt eind dit jaar af en dat biedt de mogelijkheid om opnieuw bij te dragen", aldus Middendorp.

De F-16's worden gestationeerd in Jordanië en zullen daarvandaan de terreurgroep IS in Syrië en Irak aanvallen. Nederland lost in januari 2018 volgens De Telegraaf de Belgen af.

In de eerste missie voerden de Nederlandse toestellen in totaal ruim 2100 missies uit en werden 1800 keer wapens ingezet. De gevechtstoestellen vernielden opslagplaatsen en wapenfabrieken.

STER reclame