De overstromingen in de stad Houston, in de Amerikaanse staat Texas, zijn op zich al levensgevaarlijk, maar het hoge water brengt ook andere gevaren met zich mee. Op sociale media schrijven inwoners dat ze koloniën giftige vuurmieren hebben zien drijven.

De insecten zijn niet weggespoeld door het noodweer dat de storm Harvey met zich meebracht. In plaats daarvan blijven de mieren drijven doordat ze zich aan elkaar vasthouden. Zo kunnen ze overleven op het wateroppervlakte totdat ze een droog stuk land tegenkomen.

Daarbij gebruiken ze de lichaampjes van dode soortgenoten als vlotten, meldt een verslaggever van de Houston Chronicle.

De Texaanse autoriteiten waarschuwen voor de drijvende koloniën. "Raak ze niet aan. Ook niet met een peddel als je in een boot zit. De insecten kunnen via de peddel aan boord klimmen", zegt een expert tegen Fox News.

En dat kan gevaarlijk zijn. De beet van de vuurmier is giftig en kan zelfs dodelijk zijn als die tot een allergische reactie leidt. Ieder jaar overlijden ongeveer tien Amerikanen aan de gevolgen van mierenbeten.

In de overstroomde straten van Houston zijn nog meer gevaarlijke dieren gezien: inwoners hebben ook slangen op beeld vastgelegd. De politie waarschuwde dat de dieren alleen een droog plekje zoeken en beter met rust gelaten kunnen worden.

STER reclame