NOS NieuwsAangepast

Publieke omroep zet stevig in op online en video on demand

De publieke omroep zet komend seizoen fors in op digitale platforms. In juni werd als opvolger van Uitzendinggemist al NPO Start gelanceerd, dat volgens de NPO wekelijks al miljoenen bezoekers trekt. Maar on demand en online worden nog belangrijker, zei NPO-voorzitter Shula Rijxman bij de presentatie van de plannen voor het nieuwe omroepjaar.

"Het budget wordt drie keer zo groot, want we willen daar zijn waar onze kijkers en luisteraars zitten", zei Rijxman. Digitale "superplatforms" als Google, YouTube en Facebook moeten volgens haar meebetalen aan de creatieven bij de omroep, aangezien deze bedrijven geld verdienen aan publieke content.

"Er is Europese wetgeving in voorbereiding om zulke platforms belasting te laten betalen in een land waar geld wordt verdiend. Het geld uit die belasting moet linea recta naar het NPO Fonds."

Experimentele series

Dat fonds, het vroegere Mediafonds, is bedoeld om kwaliteitsdrama, documentaires en films te maken. Het ministerie van Cultuur betaalt de NPO 16,6 miljoen euro en daarnaast 10 miljoen euro voor een extra kwaliteitsimpuls.

Bekende en nieuwe gezichten bij de NPO

De verdriedubbeling van het budget voor online is volgens Rijxman hard nodig om onder meer specifiek aanbod voor NPO Start te ontwikkelen, zoals korte documentaires en experimentele series.

Nieuw middagmagazine

"Ook gaan we extra investeren in origineel Nederlands drama van internationale allure. Voor de andere online-platforms wordt ook meer content ontwikkeld die alleen online kan worden bekeken, zoals het nieuwe middagmagazine voor jongeren Club HUB op NPO3.nl, NPO 101TV en YouTube." De NPO zet verder in op previews en bingewatching. "Dat is wat het publiek verwacht en dat willen we snel bieden."

Op de 'gewone' televisie is vanaf 2018 op NPO 1 het hele jaar door ook een 'agenda-settende' talkshow in de vroege avond te zien. De helft van het jaar is dat DWDD met Matthijs van Nieuwkerk en over de invulling en presentatie in de andere maanden wordt de komende tijd vergaderd.

Nieuwe gezichten

"Ik ben blij dat Matthijs' creativiteit behouden blijft voor de publieke omroep. Tegelijk ontstaat daardoor ruimte voor nieuw talent in de vooravond. Ruimte voor een heel nieuwe lichting programmamakers. Wat de presentator betreft: graag een presentatrice deze keer", zei Rijxman.

Tv-directeur Frans Klein kondigde nieuwe gezichten aan die op NPO 1 onderwerpen gaan aansnijden voor jong en oud ("want bij de publieke omroep vinden alle generaties elkaar"). Onder die nieuwe gezichten zijn Sophie Hilbrand (over seksualiteit), Özcan Akyol, Marlijn Weerdenburg, de jongens van Streetlab (met een relatie-programma) en Ilse DeLange (met artiesten uit Nashville).

Verdieping en drama

De verdieping op NPO 2 komt in handen van onder anderen Leo Blokhuis (over de calvinistische volksaard), Jelle Brandt Corstius (over de toekomst met Robo sapiens) en Ruben Terlou (weer op reis in China).

NPO 3 is dit weekend al begonnen met een nieuw seizoen Penoza, maar er komt meer Nederlands drama aan met Voetbalmaffia, Van God Los en Papadagen. Satire en humor op die zender komen opnieuw van Arjen Lubach en de Sluipschutters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl