NOS NieuwsAangepast

Brexit-onderhandelaars wachten op herverkiezing Merkel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Na een lange zomervakantie begint vandaag de derde gespreksronde tussen de EU en Groot-Brittannië over de scheiding. De verwachting is niet dat deze ronde, die tot donderdag duurt, veel zal opleveren. Het wachten is op de verkiezingsoverwinning van Angela Merkel over enkele weken. Pas dan kunnen de onderhandelingen echt op gang komen.

De Britten hebben intussen wel bewogen. Voor de zomer verscheen onderhandelaar Davis met lege handen in Brussel. Nu liggen er maar liefst zeven rapporten uit Londen op tafel met ideeën, plannen, voorstellen en gedachten. Maar in Brussel is Michel Barnier, de onderhandelaar namens de EU, niet onder de indruk. De positie van de EU is helder en transparant sinds dag één, liet hij weten na de presentatie van de Britse voorstellen.

Betalen

De Europese onderhandelaars willen eerst de financiële kant van de scheiding regelen en pas daarna over de rest praten. Dat lijkt overigens minder lastig dan de afgelopen maanden, nu ook hardliner Boris Johnson, de minister van Buitenlandse Zaken, heeft laten dat "wij Britten altijd keurig de rekening betalen". Johnson had voor de zomer nog laten weten dat de EU naar het geld kon fluiten.

Ondanks de beweging aan Britse kant, wordt niet veel verwacht van de gesprekken deze week. Bij onderhandelingen gaat het om geven en nemen. En van enige souplesse aan EU-kant is nog geen sprake.

Brexit-onderhandelingen: Britten minder star, de EU nog niet

Hoofdonderhandelaar Barnier heeft die macht ook niet. Hij heeft van de regeringsleiders van de 27 EU-landen, onder wie premier Rutte, een mandaat gekregen. Afwijken van het pad mag alleen na overleg met de Europese leiders.

Merkel

Pas na de Duitse verkiezingen, zo wordt in Brussel verwacht, komen de onderhandelingen in een stroomversnelling. Merkel heeft dan met een nieuw mandaat van de Duitse kiezer de handen vrij om samen met de Franse president Macron vaart te maken.

Dan kunnen er afspraken worden gemaakt over het bedrag dat de Britten moeten betalen, over de grens met Noord-Ierland en over de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië.

Wanneer de Britse conservatieven in oktober hun congres in Manchester hebben gehouden en duidelijk wordt of May de komende tijd premier blijft, kan er echt tempo worden gemaakt. De EU-regeringsleiders komen rond die tijd eveneens bij elkaar om besluiten te nemen.

Nederland

De verwachting is dat de chefs dan zullen zeggen dat de onderhandelingen over de handelsrelatie tussen de EU en de Britten kunnen beginnen. Vooral Nederland, als belangrijk handelsland, is daar groot voorstander van.

Maar deze week zal vooral een week worden van hakken in het zand. De EU hamert op haar open en transparante positie en de Britten zullen zeggen dat er goede voorstellen van hun kant op tafel liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl