Rotte peren Omroep Flevoland

Fruittelers hebben steeds meer last van vogels zoals kraaien, kauwen en mezen. Ze pikken het fruit aan en veroorzaken zo veel schade. Het fruit gaat rotten en wordt onverkoopbaar.

Philip de Groen heeft een fruitbedrijf in Luttelgeest. Volgens hem is de populatie van kraaien en kauwen het afgelopen jaar verdubbeld van 200 naar 400 en hebben de vogels het gemunt op zijn peren. "Ik kan een kilo peren van elke boom weggooien. Vorig jaar was de schade al 20 ton peren en dat kostte me 20.000 euro. Je kunt zeggen: dat is het bedrijfsrisico, maar dit zijn meer dan een paar vogels."

De Groen zegt tegen Omroep Flevoland dat hij alles heeft gedaan om de beesten te verjagen, maar niets hielp. "Ze wennen overal aan, ze zijn slim." De teler mag de vogels niet afschieten. Wel mag hij sinds kort een kooi gebruiken om vogels te vangen. Dieren vangen doet de teler naar eigen zeggen niet voor de lol. "Die beesten doden doe ik liever ook niet, maar ik zie geen andere optie. Ik wil het zo pijnloos mogelijk doen door ze te vergassen."

Compensatie

Volgens Cees Masteling, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, wordt de schadepost voor de boeren steeds groter. "Vijf jaar geleden hoorde je er niemand over en nu word ik constant gebeld. Goede oogsten worden erdoor verpest", zegt de voorzitter.

Waarom de vogels steeds meer schade veroorzaken, is niet bekend. Mogelijk is er minder ander voedsel voor de dieren, of groeit de vogelpopulatie harder. Dat moet nog worden onderzocht.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie wil het probleem samen met Faunabeheer aanpakken. De consequenties moeten volgens Masteling collectief gedragen worden. Hij wil een compensatie voor de schade. Tot vorig jaar was daar een vaste regeling voor, maar die wordt afgebouwd. Telers kunnen de regeling nog wel afdwingen via de rechter.

Fruitteeltschade

STER reclame