1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Moeder en zoon uit Arnhem mogen Turkije niet uit

Een vrouw uit Arnhem en haar zoontje zitten vast in Turkije. Ze hebben een uitreisverbod opgelegd gekregen. De moeder, die de Turkse en Nederlandse nationaliteit heeft, en haar zoontje werden anderhalve week geleden tegengehouden op het vliegveld.

De twee waren voor een begrafenis in Turkije. Toen ze terug wilden vliegen, vertelden douaniers haar dat haar Turkse paspoort geblokkeerd was. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet in detail treden over de zaak, maar zegt dat zo'n uitreisverbod kan worden opgelegd vanwege veronderstelde banden met de Gülen-beweging.

In De Gelderlander zegt de vrouw dat ze geen banden heeft met de beweging, die in Turkije wordt gezien als een terroristische organisatie. "Ik weet niets van politiek." Ze vermoedt dat haar ex-man haar uit wraak heeft aangegeven via een kliklijn. "We hebben een moeilijke scheiding achter de rug."

Zoontje naar school

Het ministerie zegt dat er momenteel zeker tien gevallen bekend zijn van Turkse Nederlanders met een uitreisverbod. "We proberen deze zaken onder de aandacht te brengen op allerlei niveaus en helpen deze mensen met adviezen", zegt een woordvoerder.

De vrouw zegt dat het Nederlandse consulaat in Istanbul weinig voor haar kan doen. "Er zou een onderzoek naar mij lopen, kreeg ik te horen. Maar ik heb niets verkeerd gedaan. En mijn zoontje moet weer naar school in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl