Een Chinese en Indiase militair bij de grens tussen de twee landen in het Himalaya-gebergte
NOS NieuwsAangepast

China en India trekken troepen terug na spanningen grensgebied

India en China hebben gezamenlijk besloten troepen terug te trekken uit het grensgebied in het Himalaya-gebergte. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het besluit het resultaat is van diplomatiek overleg.

De afgelopen weken waren de spanningen tussen de buurlanden opgelopen door een conflict op het Doklam-plateau, een gebied op de grens tussen India, China en Bhutan.

In juni begon China met de aanleg van een weg op het plateau, waarna India troepen naar het gebied stuurde. New Delhi was bang dat China via die weg een legermacht zou kunnen aanvoeren om de Siliguri-corridor te blokkeren. De smalle landstrook is de enige verbinding tussen India en zijn zeven noordoostelijke deelstaten.

Topoverleg

In de weken daarna stonden Indiase en Chinese militairen opgesteld aan beide kanten van de grens en lieten de landen dreigende taal horen. Maar intussen is er wel altijd diplomatiek contact geweest, zegt India nu.

Met de terugtrekking van de troepen lijkt een conflict van de baan. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er wel militairen blijven patrouilleren in het grensgebied. Of Peking ook stopt met de aanleg van de weg is niet bekend.

Het besluit tot terugtrekking komt enkele weken voor een economische top van de zogeheten BRICS-landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Daar wordt zowel de Indiase premier Modi als de Chinese president Xi-Jinping verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl