Plastic afval op de oevers van een riviertje in Kenia
NOS NieuwsAangepast

Geen plastic tasjes meer in Kenia, ook niet als je betaalt

Plastic tasjes zijn vanaf vandaag ook taboe in Kenia, een van de grootste landen van Afrika. Winkeliers en marktkooplui mogen geen plastic tassen meer meegeven aan klanten, ook niet tegen vergoeding, zoals in Nederland. De Kenianen moeten het doen met papieren zakken of zelf een herbruikbare tas meenemen.

Aanleiding voor het verbod zijn zorgen om het milieu. De ruim 48 miljoen inwoners gebruiken naar schatting bijna 300 miljoen plastic tasjes per jaar. Vooral in grote steden liggen soms bergen plastic in de straten en in greppels.

De regering van Kenia had al bepaalde typen tasjes verboden, nu komt er dus een totaalverbod. Handelaren en klanten konden er zes maanden aan 'wennen'. Wie na vandaag wordt betrapt op het dragen, verkopen of produceren van simpele plastic tasjes, riskeert een boete tot 38.000 dollar of vier jaar cel.

Het verbod treft ook toeristen; die moeten hun plastic tasjes, bijvoorbeeld van tax free-inkopen, bij aankomst op het vliegveld inleveren.

Milieu vs. commercie

Fabrikanten hebben tot het laatst geprobeerd het verbod via de rechter tegen te houden. Volgens hen kan het verbod 80.000 banen kosten. Uiteindelijk oordeelde het Keniaanse hooggerechtshof dat het milieu belangrijker is dan commerciële belangen.

Kenia is niet het eerste Afrikaanse land dat plastic tasjes in de ban doet. Onder meer in Marokko en Kameroen zijn de tasjes ook verboden. Zuid-Afrika kent al sinds 2004 een speciale heffing voor plastic tassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl