Stan Wawrinka na winst van de US Open in 2016
NOS SportAangepast

Toppers in de lappenmand, Haase verbaast zich er niet over

Het is eind augustus. Het tennisseizoen is nog lang niet ten einde, maar de tennistop speelt op zijn laatste adem. De ziekenboeg zit angstvallig vol en er is haast geen titelkandidaat aan te wijzen die klachtenvrij in New York is voor de US Open.

Geen Andy Murray, Novak Djokovic, Stan Wawrinka, Milos Raonic en Kei Nishikori. Ze zijn allemaal geblesseerd. Djokovic, Wawrinka en Nishikori hebben zelfs al een punt achter hun seizoen gezet.

Roger Federer, Marin Cilic, en Tomas Berdych zijn wel in New York, maar lieten voorbereidingstoernooien schieten omdat ook zij niet okselfris zijn.

Half augustus stuurde Wawrinka een tweet de wereld in. Op de foto zit hij rechtop in een ziekenhuisbed, kort na een operatie aan zijn pols. "Niet de plek waar ik zou willen zijn. Maar de tweede operatie is goed gegaan. Dat betekent dat ik mijn voorbereiding kan beginnen."

De voorbereiding op het nieuwe seizoen, welteverstaan. Vorig jaar beëindigden Federer en Rafael Nadal hun seizoen voortijdig en uitgerekend zij zijn dit jaar de blikvangers.

Op het laatste grote toernooi in aanloop naar de US Open, het masterstoernooi van Cincinnati, profiteerde Grigor Dimitrov van de absentie van veel wereldtoppers.

"In die week was het heel extreem en hadden een stuk of zes toptienspelers afgezegd. Dat is ontzettend veel en is, denk ik, nog nooit eerder voorgekomen. Maar met afzeggingen heeft elk toernooi te maken. Nu zijn het er toevallig heel veel uit de top", aldus Robin Haase.

Blessuregolf verbaast Haase niet: iedereen heeft altijd wat

Al sinds jaar en dag is de lengte van het seizoen, evenals de grote diversiteit aan ondergronden, een punt van discussie. "De vraag is wat we eraan kunnen doen. Een optie is bijvoorbeeld om te kijken of we vaker met dezelfde bal kunnen spelen. Er wordt te vaak gewisseld", aldus Haase.

"Een steeds wisselende bal is vooral lastig voor je pols, elleboog en schouder. Ballen kunnen licht zijn, zwaar zijn. Tijdens de trip naar Australië spelen we ieder toernooi met dezelfde bal."

Filmen in de kleedkamer

Haase maakt de fysieke problemen van dichtbij mee. "Je zou eigenlijk eens in de kleedkamer moeten filmen of het ervaren. Dan zul je zien dat iedere speler altijd wel iets heeft. Ik maak me bijna zorgen als ik niets zou hebben. Je kunt beter wat hebben, dan blijf je ook gefocust en daardoor ben je elke dag met je lichaam bezig."

Roger Federer en Robin Haase schudden elkaar de hand in Montreal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl