Vreugde bij het boksduel vanochtend vroeg in de bioscoop in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Boksen, opera en Game of Thrones: steeds vaker evenementen in de bios

Een concert van André Rieu live bijwonen, in een volle zaal de laatste aflevering van Game of Thrones bekijken of op het witte doek een sportwedstrijd volgen. Het kan tegenwoordig allemaal in de bioscoop. Steeds meer ketens richten zich naast de laatste films ook op het uitzenden van live-evenementen.

Filmjournalist Jeroen Huijsdens zegt dat de bioscopen hiermee een ander publiek willen trekken en dat kunnen ze volgens hem goed gebruiken. "In Nederland gaat 50 procent van de mensen nooit naar de bioscoop. Dat klinkt heel vreemd, want het gaat goed met de bioscopen, maar dat komt door een vaste groep die steeds vaker gaat."

Opera

Die andere groep kun je lokken met het uitzenden van ander materiaal dan films, zegt hij. "Opera in bioscoop is daar uitstekend voorbeeld van. Daar komen mensen op af die niet meer naar de bioscoop gaan."

In een Rotterdamse bioscoop was vandaag zo'n operavoorstelling. "Wij doen dit regelmatig", zegt een bezoeker. Zijn vrouw vult aan: "Het is grandioos. Als je de totaalopname ziet van de schouwburg valt je mond open van verbazing." Een andere bezoekster is vooral blij dat een kaartje voor de voorstelling goedkoper is dan in de schouwburg. "Maar in het echt is het toch wel leuker."

Bezoekers kijken naar een operavoorstelling in de bioscoop

Vanochtend vroeg werd onder meer in Amsterdam de bokswedstrijd tussen Mayweather en McGregor uitgezonden. Oud-wereldkampioen boksen Raymond Joval was erbij en hij vindt het prachtig. "Het is voor de bokssport fantastisch. Het brengt de sport dichter bij mensen. Ik heb hier rondgelopen en 98 procent van de gezichten heb ik nooit bij een bokswedstrijd gezien."

Journalist Huijsdens verwacht dat de trend zich zal doorzetten. De bioscoop van de toekomst is er een waar je al eerder op de avond naartoe wil, zegt hij. "Waar je na afloop, of ervoor, van een hapje en een drankje kunt genieten. Of waar je met gamecentra en virtual reality ook een andere wereld in kunt stappen."

De bioscoop moet een belevenis zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl