Opleidingen in de gezondheidszorg zijn met 6,5 procent de snelstgroeiende studierichting in het hbo, het hoger beroepsonderwijs. Met name verpleegkunde is populair: daar groeide het aantal studenten dit jaar met 9,5 procent.

Volgens de HBO-raad kiezen veel studenten in tijden van economische crisis voor de zekerheid van een baan. De kans op werk is in de zorg extra groot door de toenemende vergrijzing. Het Sociaal en Cultureel Planbureau berekende dat er tot 2030 140.000 mensen nodig zijn in de thuiszorg en in de verpleeghuizen.

Supernurse

Ook wordt het vak van verpleegkundige aantrekkelijker, omdat er meer carrièremogelijkheden komen. Zo zijn er plannen voor een zogenoemde supernurse die meer bevoegdheden heeft dan een gewone verpleegkundige.

Het economisch onderwijs heeft minder inschrijvingen. Toch is het nog steeds de grootste sector in het hoger beroepsonderwijs met 41,3 procent van de studenten.

Er staan dit studiejaar 417.057 studenten ingeschreven voor een hbo-opleiding, dat is 3,4 procent meer dan het voorgaande studiejaar.

STER reclame