De VS staat aan de kant van de Iraniërs die gisteren demonstreerden voor meer vrijheid. Minister Clinton van Buitenlandse Zaken hoopt op eenzelfde ontwikkeling als in Egypte.

"Laat me luid en duidelijk uitspreken dat we mensen steunen die in Iran de straat op gaan", zei Clinton. "We wensen hun dezelfde kansen toe die hun Egyptische tegenhangers gegrepen hebben."

Hypocriet

In Teheran liep een bijeenkomst die begon als steunbetuiging aan de betogers in Egypte, uit op een protest tegen het Iraanse regime. Dat leidde tot gewelddadig ingrijpen door de politie.

De politie gebruikte traangas en zeker één demonstrant zou zijn doodgeschoten. Tientallen mensen zouden zijn opgepakt.

Volgens Clinton bewijst het harde optreden "de moed van het Iraanse volk en de hypocrisie van het regime". "Iran heeft wekenlang de gebeurtenissen in Egypte toegejuicht en nu ze de kans hebben om hun burgers hetzelfde te geven, laten ze hun ware aard weer zien."

Verkiezingen

"Wij vinden dat het politieke systeem in Iran opener moet worden, zodat de oppositie gehoord kan worden", zei Clinton.

De rellen in Iran waren het eerste grote protest tegen president Ahmadinejad sinds zijn herverkiezing in 2009. Toen gingen dagenlang vele duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de frauduleuze verkiezingen.

Dat protest werd uiteindelijk succesvol neergeslagen door de regering.

Bahrein

Ook in Bahrein en Yemen gingen gisteren betogers de straat op te demonstreren tegen de regeringen in die landen. Bij de protesten in Bahrein vielen twee doden; een man werd ter plekke doodgeschoten, een ander bezweek vandaag aan verwondingen die hij gisteren opliep.

STER reclame