Het Amerikaanse oliebedrijf Chevron moet een boete van ruim zeven miljard euro betalen voor vervuiling van delen van het Amazonegebied. De boete is opgelegd door een rechter in Ecuador.

Volgens de aanklagers heeft oliebedrijf Texaco, dat inmiddels is overgenomen door Chevron, bijna zeventig miljard liter giftige afvalstoffen geloosd in het Amazonegebied in Ecuador. Dat gebeurde tijdens olieboringen tussen 1964 en 1990.

Eerder dat een expert aan de rechtbank geadviseerd een boete van 20 miljoen euro op te leggen, maar dat wees de rechter af. Toch is de straf volgens experts de hoogste boete die ooit is opgelegd in een milieuzaak.

Hoger beroep

Door de vervuiling zouden oogsten zijn mislukt, zou vee zijn doodgegaan en zou het aantal kankerpatiënten zijn toegenomen. De rechtszaak loopt al bijna twintig jaar, eerst in de Verenigde Staten en sinds 2003 in Ecuador.

De oliemaatschappij gaat tegen de uitspraak in beroep. Chevron wijst de beschuldigingen van de hand en noemt het vonnis "onrechtmatig en niet uitvoerbaar".

Volgens Chevron is er bewijs tegen het bedrijf vervalst. "Deze uitspraak is het resultaat van fraude en tegengesteld aan wetenschappelijk bewijs", aldus Chevron in een verklaring.

STER reclame