Luc Castaignos bij zijn presentatie als speler van Vitesse
NOS VoetbalAangepast

Castaignos hervindt plezier bij Frasers Vitesse

Hij is nog maar een week of drie terug in Nederland, maar nu al kan Luc Castaignos zeggen dat het weerzien met de eredivisie hem goed heeft gedaan. De spits die dit seizoen door Sporting Portugal wordt verhuurd aan Vitesse, heeft in Arnhem het geluk hervonden. "Ik was het plezier een tijdje kwijt. Maar nu sta ik elke dag weer met een lach op het veld", vertelt Castaignos.

Zijn buitenlandse avonturen leverden hem tot nu toe weinig sportieve hoogtepunten en veel zitvlees op. Zowel in de Serie A (Internazionale) als in de Bundesliga (Eintracht Frankfurt) en de Primeira Liga (Sporting) slaagde Castaignos er niet in een vaste waarde te worden.

"Dat is voetbal, dat is het leven. Als je geen risico's durft te nemen, blijf je maar staan waar je staat. Ik hou van een avontuur en dat ben ik een paar keer aangegaan. Natuurlijk hoop je dan door te breken. Maar ik ben er supertrots op dat ik 24 ben en bij dat soort clubs heb gespeeld", aldus Castaignos.

'Fraser is oprecht en eerlijk'

De keuze voor Vitesse is door Castaignos bewust gemaakt. Het was eigenlijk vooral een keuze voor trainer Henk Fraser. De twee kenden elkaar nog van Jong Oranje en aan die tijd denkt de spits met veel genoegen aan terug.

Castaignos: "Ik hou van mensen die oprecht en eerlijk zijn, die durven te zeggen wat ze denken. Ik ben ook iemand die soms iets zegt, terwijl ik het beter kan inslikken. Maar als het eerlijk gaat, heb ik met niemand problemen."

Henk Fraser op de bank bij Roda JC-Vitesse

Matavz in vorm

Voorlopig moet de aanvaller, die in de eredivisie ook voor Feyenoord en FC Twente speelde, het nog doen met invalbeurten. Tim Matavz, die in de eerste twee competitiewedstrijden twee keer scoorde, geniet vooralsnog de voorkeur. Maar met de wedstrijden in de Europa League op komst, zal ook Castaignos zijn minuten gaan maken.

"Matavz is meer een spits die wacht op zijn kans en dan toeslaat. Dat liet hij tegen Roda ook zien met een fantastische goal. Dan toont hij zijn klasse. Ik ben meer een meevoetballer, geef ruimte en mogelijkheden aan teamgenoten", omschrijft Castaignos het verschil tussen hem en Matavz.

Tim Matavz (r) juicht na zijn treffer tegen Roda JC, Milot Rashica viert het feestje mee

Vastigheid

Er worden dit seizoen in ieder geval doelpunten van Castaignos verwacht. Wat er daarna gebeurt, ziet hij dan wel weer. "Uiteindelijk zoek je toch vastigheid. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familie die meereist en steeds alles moet achterlaten."

"Het was mijn droom om in het buitenland te voetballen. Ik heb die kans niet laten liggen en ben erop afgegaan. Natuurlijk ben je dan teleurgesteld als je niet slaagt. Je wilt presteren, laten zien wat je waard bent. En dat wil ik nu bij Vitesse gaan doen. Ik moet dat 'lekkere gevoel' weer krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl