Ook hockeymannen bereiken EK-finale in eigen land

Net als de Oranjevrouwen hebben ook de Nederlandse hockeymannen de finale van de EK in Amstelveen bereikt. De ploeg van Max Caldas was in de halve finales met 3-1 te sterk voor Engeland.

Nederland klopte de Engelse ploeg op de WK van 2014, de EK van 2015 en het halvefinaletoernooi van de World League van 2017. Dat waren kleine zeges en ook nu had Oranje het zeker niet makkelijk.

Pirmin Blaak moest al snel Ollie Willars van een treffer houden en de doelman redde ook fraai op een hoog schot van David Condon. Pas in de slotminuut van het eerste kwart werd Oranje voor het eerst gevaarlijk: Mirco Pruyser schoot op de klomp van George Pinner.

Regie

In het tweede kwart nam Nederland de regie stevig in handen. Seve van Ass en Glenn Schuurman hadden nog geen succes, maar daarna was het binnen een minuut twee keer raak: Mink van der Weerden scoorde uit een strafcorner en Pruyser nadat hij knap was weggedraaid van Liam Sanford.

Max Caldas leeft mee vanaf de kant

Na rust ging Engeland op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de defensie van Oranje gaf geen krimp. Na een mooie actie van Billy Bakker en slim doortikken van Thierry Brinkman maakte Pruyser er 3-0 van.

Engeland kwam nog wel op 3-1 dankzij een door Mark Gleghorne benutte corner, maar in het slotkwart heerste Oranje weer. Van der Weerden verzuimde de score op te voeren uit enkele strafcorners.

Revanche op België

Zondag kan de titelhouder revanche nemen voor het pak slaag dat het in de groepsfase kreeg van België, want de Red Lions zijn de tegenstander in de finale.