De leiders van CDA, D66, ChristenUnie en VVD met informateur Zalm in de Zwaluwenberg in Hilversum ANP

VVD-leider Rutte tempert de verwachting dat er extra geld komt voor de verhoging van de lerarensalarissen. "Het is maar de vraag of het lukt", zei Rutte na afloop van twee dagen formeren op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum.

De discussie over de verhoging van de lerarensalarissen speelt al de hele week. De PvdA en de VVD hebben gepraat over de begroting voor 2018 en daar ligt de PvdA-wens op tafel.

De VVD wil over het onderwerp liever afspraken maken met zijn nieuwe bondgenoten CDA, D66 en de ChristenUnie; de club die donderdag en vrijdag uitweek naar de rustige, lommerrijke omgeving van Hilversum.

Het kan nog fout gaan.

Premier Rutte

Gisteren meldden diverse media dat er een akkoord was bereikt tussen de PvdA- en VVD-ministers, maar Rutte wil deze positieve berichten graag uit de wereld hebben. "Het kan nog fout gaan." Er is nog maar even tijd, woensdag moet de Rijksbegroting klaar zijn voor de drukker.

Wat in de onderhandelingen over de formatie er precies is besproken, wil geen van de gesprekspartners zeggen. Ze hebben de locatie in het Gooi gekozen om in vrijetijdskleding in een meer ontspannen omgeving de plannen voor de komende vier jaar te bespreken. "Er was een goede sfeer", zei Rutte na afloop alleen. "Het was nuttig."

Maandag gaan ze weer verder in Den Haag, niet meer in het Johan de Witthuis, maar weer op de oude stek: de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer.

STER reclame