Een IOM-medewerker in Libië, waar migranten worden teruggestuurd naar hun land van herkomst AFP

De VN-organisatie voor migratie IOM hekelt Facebook wegens het publiceren van beelden van het martelen van migranten door mensensmokkelaars, om de familie losgeld te laten betalen.

Zo'n video werd in juni geplaatst. Daarop is te zien dat Libische gangsters Somalische en Ethiopische migranten in een betonnen ruimte bedreigen en mishandelen. Hun familie krijgt via WhatsApp de boodschap dat ze 10.000 pond moeten betalen om hun verwanten terug te zien.

Losgeld

De Internationale Organisatie voor Migratie beschikt over de getuigenis van een Somaliër, die om 8000 pond gevraagd werd. De Britse krant The Times heeft een Ethiopiër gesproken, die 8300 pond moest betalen.

De IOM verwijt Facebook dat het zijn eigen medium niet goed in de gaten houdt en daarmee weigert mensensmokkelaars aan te pakken. Ook zou Facebook smokkelaars hun gang laten gaan die in advertenties op het medium hun diensten aanbieden.

Facebook zegt in een reactie dat video's van mensensmokkelaars worden verwijderd als ze opgemerkt worden. De video van juni blijft staan, omdat die geplaatst is door een Somalische journalist die daarmee aandacht voor de misstand vroeg.

STER reclame