De burgemeester van Weert, Jos Heijmans
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Heijmans van Weert wordt niet vervolgd

Burgemeester Heijmans van Weert wordt niet vervolgd voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, heeft het Openbaar Ministerie besloten. Heijmans had 26 bewoners van een asielzoekerscentrum geen huisarrest mogen opleggen, maar heeft hen volgens justitie niet onrechtmatig vastgehouden.

Heijmans (D66) gaf een dwangbevel af dat de bewoners van het azc rond de feestdagen het terrein niet af mochten. Dat deed hij naar eigen zeggen om de overlast te beperken die een groep Noord-Afrikaanse asielzoekers veroorzaakte.

Zij maakten zich volgens hem onder meer schuldig aan diefstal, vechtpartijen en vandalisme. Het ging daarbij om een groep die in Nederland geen verblijfsvergunning zou krijgen, maar moeilijk terug te sturen bleek.

Grenzen

Volgens het OM heeft de burgemeester met de inzet van het noodbevel de grenzen van de wet opgezocht, en deels overschreden. Dat hij opzettelijk de azc'ers op een onrechtmatige manier van hun vrijheid heeft beroofd, zoals de beschuldiging luidde in de aangifte, is volgens justitie echter niet bewezen.

Justitie ziet op dit moment ook geen reden om de burgemeester voor een ander strafbaar feit te vervolgen. "Gezien de toenmalige spanningen en de overlast is strafvervolging volgens het Openbaar Ministerie niet opportuun", aldus het OM. Wel heeft justitie Heijmans in een gesprek duidelijk gemaakt dat hij een dergelijk besluit in de toekomst beter moet motiveren.

Klachtenbrief

De Bond van Wetsovertreders, die tegen Heijmans aangifte had gedaan, zegt geen genoegen te nemen met het besluit van het Openbaar Ministerie om hem niet te vervolgen.

De actiegroep werkt aan een klachtenbrief om maandag een zogenoemde artikel 12-procedure in gang te zetten, laat voorzitter Pieter Vleeming weten. Met die procedure kan via het Hof eventueel alsnog vervolging worden afgedwongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl