Teleurstelling bij Kasper Dolberg
NOS VoetbalAangepast

'Keizer heeft mij al een paar keer ontgoocheld'

Dat Ajax dit seizoen voor het eerst in meer dan 50 jaar zal ontbreken op een Europees toernooi komt hard aan in Amsterdam. Hoe is het mogelijk dat de Europa League-finalist van drie maanden terug struikelt over zowel OGC Nice als Rosenborg BK?

Aad de Mos, analist en oud-trainer van Ajax, is genadig voor technisch directeur Marc Overmars, maar spaart trainer Marcel Keizer niet.

De Mos deed als co-commentator verslag van het duel tegen de Noren en zag Keizer twee cruciale fouten maken. In eerste instantie door te laat te reageren met het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar, en daarna met de wissel Kasper Dolberg - Deyovaisio Zeefuik bij een 2-1 voorsprong.

"Die wissel was dodelijk. Je moet nooit aan je verdediging komen. Breng dan een middenvelder, zoals Frenkie de Jong. Zeefuik heeft geen ervaring en weet, doordat Ajax die Colombiaan (Luis Manuel Orejuela, red.) haalde, dat hij niet goed genoeg is. Dit was opnieuw slecht geanticipeerd, net als tegen Nice. Keizer heeft mij al een paar keer ontgoocheld."

Een vertrek van Dolberg kan Ajax zich niet permitteren. Dan staat iedereen op het dek om te protesteren.

Aad de Mos

De Mos, begin jaren tachtig hoofdtrainer bij Ajax, vindt dat er in Amsterdam als excuus te veel wordt gewezen naar het vertrek van Davy Klaassen (Everton) en Davinson Sánchez (Tottenham Hotspur). "Ik vind vooral Bertrand Traoré een groot gemis. Hij zorgde voor power in de voorhoede, waar ook Dolberg van kon profiteren."

De kritiek op Overmars deelt De Mos gedeeltelijk. "Hij anticipeert elke keer te laat op de transfermarkt, maar de voetbalmakelaars maken het hem ook niet makkelijk", doelt hij op de gigantische bedragen die door buitenlandse clubs worden geboden op spelers.

Van der Sar: dit is zwaar dramatisch

Welke gevolgen de uitschakeling heeft voor spelers als Kasper Dolberg is nog onduidelijk. AS Monaco bracht een megabod uit op de 19-jarige Deen en het is maar de vraag of de spits zit te wachten op een seizoen zonder Europese wedstrijden.

Een verkoop van Dolberg, en ook Hakim Ziyech, ziet De Mos niet zitten. "Dat kan Ajax zich niet permitteren, want dan staat straks iedereen op het dek om te protesteren. Je moet nu proberen om, áls ze dat hebben, hun eerste kandidaten voor bepaalde posities te halen. Maar ik betwijfel of ze dat hebben in Amsterdam."

Keizer: we moeten ons nu op beker en competitie richten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl