AFP

Een Schotse treinvakbond is een petitie gestart om het treinvervoer weer écht Schots te maken. Sinds april 2015 verzorgt Abellio, een dochter van NS, het treinvervoer in Schotland. Maar daar is de Schotse vakbond voor ov-personeel duidelijk niet blij mee.

Daarom is de vakbond een petitie gestart. Ze vragen zich af hoe het toch kon gebeuren dat het Schotse treinvervoer in Nederlandse handen is gekomen.

Daar maakten ze dit opmerkelijke nationalistische filmpje bij, met ironie gericht aan de regerende Schotse Nationale Partij die de deal sloot:

Volgens de petitie brengen Schotse treinreizigers sinds april 2015 iedere maand 1 miljoen pond in het laatje van het Nederlandse Abellio, terwijl de service er niet op vooruit is gegaan. Zo staat er op de site dat 1 op de 10 treinen een vertraging heeft van meer dan vijf minuten.

De NS herkent zich niet in de klachten die worden genoemd in de petitie. "Het gaat juist hartstikke goed. 9 op de 10 reizigers is tevreden over onze service in Schotland. We zijn nog nooit zo punctueel geweest", zegt een woordvoerder van de NS. "De vakbond doet dit al bijna een jaar en ook de overheid neemt er afstand van."

Fragment uit het filmpje van de vakbond YouTube

In het jaarverslag van de NS is te lezen dat de klanttevredenheid in 2016 in Schotland 83 procent is en dat 90 procent van de treinen op tijd reed. Te vergelijking: in Nederland was de klanttevredenheid 77 procent en reed 91,3 procent van de treinen op tijd.

Het doel van de petitie is om 6000 handtekeningen te verzamelen. Dat doel werd vanmorgen gehaald en inmiddels is het doel naar boven bijgesteld.

Opvallend is wel dat van de ruim 6000 handtekeningen er slechts 1200 uit Groot-Brittannië zelf komen. Het is dus de vraag hoe serieus de petitie genomen moet worden.

STER reclame